MOPAN Suceava

Comunitatea românilor din Chicago s-a organizat pentru a strânge fonduri destinate unor inițiative nonprofit din România, prin intermediul Romanian United Fund.

Primul proiect al RUF, lansat în această primăvară, a fost videoclipul viral “Așa a zis bunica” #asaazisbunica, un mesaj puternic de implicare civică transmis de diaspora din SUA alături de Mircea Bravo, care a adunat peste 1 milion de vizualizări.

Acum, pe final de an, campania de fundraising inițiată de comunitatea RUF susține Via Transilvanica, o ruta de drumeție ce străbate 1.000 km din teritoriul țării, între Putna și Drobeta Turnu Severin.

În urma evenimentului de strângere de fonduri care a adus împreuna peste 300 de membri marcanți ai comunității din Chicago, RUF devine partener principal al proiectului Via Transilvanica, cu o contribuție financiară de 100.000 de dolari.

Pentru 2020, RUF propune comunităților române din SUA zece noi proiecte nonprofit românești care merită finanțare, în domenii diverse precum învățământ, sănătate și implicare civică.

„Avem obiective foarte mari”, a declarat Mihai Lehene, Președintele Romanian United Fund, într-un interviu acordat revistei „HORA în America”, una dintre publicațiile comunității românești din Statele Unite. „Comunitățile românilor din diaspora suferă din cauza unui deficit de coordonare și leadership, ca și din pricina absenței unor obiective ambițioase.”

„În urma studiilor, am identificat zece direcții de acțiune pentru organizațiile românilor din diaspora. Trebuie să creăm un întreg ecosistem de instituții care să abordeze diferitele nevoi ale comunității: organizații filantropice precum RUF, dar și, poate mai important, rețele de difuzare de know-how, informații și de afaceri. La modul ideal, toate acestea trebuie să fie coordonate strategic la nivel internațional, cu sprijin din partea unor parteneri instituționali, după modelul diasporei irlandeze.”

Modelul irlandez invocat de antreprenorul româno-american este unul de mare succes. Primele 3 fonduri filantropice fondate de membrii comunității irlandeze din SUA au investit în patria-mamă peste 2 miliarde de dolari. Rețelele de business dezvoltate de companiile irlandezilor americani au investit, estimează antreprenorul, probabil de 100 de ori mai mult. „Dacă vom reuși să ajungem măcar la 1% din această sumă în următorul deceniu, cred că inițiativele noastre vor genera un impact real”, explică Lehene.

Dovezile ar putea veni începând din 2020. Conform estimărilor, fiecare dolar donat pentru Via Transilvanica ar putea genera anual între 20 și 50 de dolari pentru comunitățile aflate pe traseul rutei, deci între 2 și 5 milioane de dolari în total.

Despre RUF

Romanian United Fund este o platformă de fundraising pentru proiecte nonprofit, fondată de o echipă de tineri voluntari din Chicago, la inițiativa și cu sprijinul lui Mihai Lehene, un investitor de origine română stabilit la Chicago. RUF își propune sprijinirea celor mai eficiente și transparente inițiative nonprofit, care au un impact puternic la nivel național sau pentru românii din diaspora. Donațiile sunt deductibile de la impozitare în SUA, iar sumele colectate din donații sunt virate integral organizațiilor partenere care implementează efectiv proiectele. Costurile operaționale ale organizației sunt suportate din fondurile proprii ale RUF și din sponsorizări.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Turism
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava