MOPAN Suceava

Ziua de 1 Decembrie marchează, în fiecare an, lupta împotriva infecției HIV și solidaritatea cu persoanele afectate de HIV/SIDA din întreaga lume. În mod tradițional UNOPA realizează, în preajma acestei zile, o campanie națională de informare cu privire la infecția HIV, cu ajutorul organizațiilor membre. Astfel, în acest an continuam Campania Națională „Nu-ți feri privirea!”, o campanie care urmărește transmiterea mai multor mesaje de actualitate pentru informarea și educarea populației cu privire la infecția HIV:

1. Promovarea testării HIV – disponibilă gratuit în toată țara prin intermediul Direcțiilor de Sănătate Publică Județene și/sau spitalelor de boli infecțioase, este o cale importantă de prevenire a noilor cazuri, de acces precoce la tratament și servicii medicale. Testarea HIV se poate face și în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată și variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra și le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge.

2. Promovarea căilor de transmitere a HIV și a comportamentelor fără riscuri de infectare – fiecare dintre noi este responsabil pentru propria sănătate și putem să ne protejăm de infecția cu HIV și alte infecții cu transmitere sexuală dacă adoptăm comportamente fără riscuri și folosim prezervativul la fiecare contact sexual cu persoane de a căror stare de sănătate nu suntem 100% siguri.

3. Nedetectabil = Netransmisibil – persoana seropozitivă care are acces la tratament, pe care îl urmează corect și ca urmare virusul devine nedetectabil în sângele său (este sub limita de detecție a aparatelor specializate în acest sens), nu mai transmite virusul altei persoane prin contact sexual. Acest mesaj aduce o schimbare majoră în viața persoanelor care trăiesc cu HIV și este important ca populația să înțeleagă acest aspect, pentru ca atitudinile stigmatizante și discriminatorii să dispară.

4. Accesul la tratament și servicii medicale complexe pentru persoanele care trăiesc cu HIV – este în principal o cale de asigurare a unei calități crescute a vieții pentru cei infectați, dar și o cale majoră de prevenire a noilor infecții, pentru că o persoană bine tratată devine Nedetectabilă (HIV este sub limita de detecție a aparatelor în sângele persoanei) și nu mai transmite infecția.

Campania Națională „Nu-ți feri privirea!” desfășurată de Asociația Red Ribbon în judeţul Suceava cuprinde următoarele activităţi:

  • campanie de informare în şcoli din judeţ, cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor;
  • campanie de informare stradală care constă în distribuirea de materiale informative pe tematică HIV, invitatie la testare, mesaje de prevenire și alte evenimente publice. Voluntarii prezenţi la activitate oferă informaţii suplimentare celor care solicită acest lucru.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infecţiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2022 un număr de 17.536 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu HIV/SIDA un număr de 264 persoane. Dintre noile cazuri, calea de transmitere principală rămâne calea heterosexuală (61%), urmată de sexul neprotejat între bărbați care fac sex cu alți bărbați (31%) și prin consum de droguri injectabile (7%).

În județul Suceava sunt inregistrați un număr de 258 persoane diagnosticate cu infecție HIV, conform datelor culese de la specialiștii din județ.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava