Concert pascal
MOPAN Suceava

Ziua Mondială a Diabetului este marcată la 14 noiembrie în fiecare an. În judeţul Suceava, anual, sunt diagnosticaţi cu diabet 1.800 de oameni. Peste 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat în principal pe o alimentaţie echilibrată şi pe educaţie fizică moderată, spun specialiștii.

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a Federației Internaționale a Diabetului.

Tema stabilită pentru perioada 2014-2016 este „Alimentația sănătoasă și Diabetul”, aleasă de Federația Internațională a Diabetului. Mesajul transmis este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos, ajutând astfel la prevenirea debutului diabetului de tip 2, dar și pentru că astfel putem gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat.

”Din 1987, de cînd a fost înființat, pînă în prezent, la nivelul Centrului Județean Suceava sunt înregistrate 33.400 de persoane cu diabet. Anual, luăm în evidență în jur de 1800 de persoane, iar numărul anual de consultații, numai la nivelul orașului Suceava, este de 24.500. Ceilalți colegi ai noștri din județ au în jur de 24.500, deci, în total într-un an, numărul de consulații la nivelul județului Suceava este de aproximativ 50.000 de pacienți. Rezultatele studiului Predator arată că prevalența acestei afecțiuni în partea de NE a țării este de 11,6%. Acest procent atît de ridicat este datorat, în primul rînd, persoanelor cu suprapondere și obezitate, dar și dietelor nesănătoase și lipsei de mișcare. Este extrem de important să luptăm pentru reducerea greutății la persoanele cu suprapondere și obezitate, să existe o alimentație sănătoasă, să interzicem fumatul și să cerem diminuarea consumului excesiv de alcool pentru că astfel factorii de risc atît pentru diabet, cît și pentru bolile cradiovascilare vor fi reduse. Cum putem să modificăm acești factori de risc? Printr-un program intensiv a schimbării modului de viață, prin modificarea alimentației. Se spune că mai ușor este să schimbi religia unui popor, decît să-i schimbi alimentația. Dialogul zilnic cu pacienții noștri, informarea prin mijloacele mass media, sperăm că vor ajuta să avem un rezultat pozitiv în următoarea perioadă”, a delcarat dr. Gabriela Crețeanu, șef Centrul Județean de Diabet Suceava.

Diabetul este o boală cronică. Aceasta apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese. În cazurile de diabet de tip 2, se estimează că, printr-o alimentație corectă și exerciții fizice, poate fi împiedicată sau întârziată apariția diabetului până la 70% din cazuri, până la nivelul anului 2035, însemnând 150 de milioane de persoane. Conform unui studiu efectuat în luna mai 2013 de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, numărul diabeticilor din țară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecțiune au peste 45 de ani. FID estimează pentru România un număr de peste 1, 7 milioane la nivelul anului 2030. România are un Program Național de Diabet, care urmărește îmbunătățirea stării de sănătate, creșterea speranței de viață a bolnavilor, precum și asigurarea accesului la tratament.

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, 5.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava