MOPAN Suceava

15 februarie este Ziua Internațională Împotriva Cancerului la Copii. Mesajul-cheie este “Acces universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu Cancer”. Acest mesaj se adresează inechităților în accesul la tratament în țările slab și mediu dezvoltate, unde trăiesc 80% din copiii cu cancer. Copiii și adolescenții din Africa, Asia, America Latină și în unele părți din Europa de Est și Sud nu au nici în prezent acces la tratament adecvat, inclusiv la medicamente esențiale și un tratament specializat. La nivel mondial, cancerul la copii și adolescenți amenință să depășească bolile infecțioase, ca una din cauzele determinante de mortalitate la copii.

De Ziua Internațională a cancerului la copii, se solicită decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să pretindă guvernelor să colaboreze cu ONG-urile și comunitățile locale pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer (de la diagnostic, tratament și supraveghere). Prin această campanie, se accentuează nevoia de acțiuni globale concertate, adresate provocării acestei boli netransmisibile. Incidența globală raportată pentru cancerul la copil este în creștere, iar multe cazuri rămân neraportate din cauza absenței de registre de cancer la copii, în multe țări din lume. În timp ce numărul copiilor cu cancer este mult mai mic decât incidența globală a cancerelor la adult, numărul vieților salvate este semnificativ mai mare; ratele de supraviețuire în țările dezvoltate ating o medie de 84% și se pot îmbunătăți chiar în zone ale lumii cu resurse mai scăzute, cu ajutorul sprijinului local și internațional.

Cele mai frecvente cancere în copilărie sunt leucemia, limfomul şi tumorile cerebrale. Supravieţuire bună, de durată, se obţine în ţările dezvoltate, în timp ce în ţările în curs de dezvoltare, supravieţuirea este considerabil mai slabă.

Cu toate că apare rar, incidenţa cancerului la adolescenți este de două ori mai mare decât la copil. Cancerele tipice adolescenţilor sunt limfoamele, sarcoamele osoase şi de ţesuturi moi, tumorile cu celule germinale, melanomul, carcinoame ale tiroidei şi nazofaringelui, leucemiile şi tumorile cerebrale. Conform Societăţii Europene de Pediatrie Oncologică, 15000 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an în Europa, iar datorită progreselor făcute în ultimii 50 de ani, rata actuală de vindecare la cinci ani a copiilor şi adolescenţilor cu cancer este de 80%.

Ceea ce înseamnă că, în fiecare an, mai mult de trei mii de copii şi adolescenţi mor de cancer, care rămâne în continuare principala cauză anuală de deces prin boală în Europa.

În al doilea rând, 80% din copii şi adolescenţi sunt vindecaţi, dar cu tratamente dificile, care la 30–40% din ei generează, pe termen lung, toxicitate, care le afectează viaţa de zi cu zi. S-au facut progrese, dar cancerul este încă o problemă de sănătate majoră pentru copiii şi adolescenţii europeni. În România, la iniţiativa Societăţii Române de Hemato-Oncologie Pediatrică (SRHOP), s-a înfiinţat Registrul Naţional al Cancerelor la Copil, susţinut de 12 centre de onco-pediatrie.

Supraviețuirea în cele mai frecvente cancere la copil comparativ cu UE a fost cu 7% mai mică în leucemii acute și aproape egală în limfoame, tumori cerebrale, retinoblastom.

Factorii care afectează șansele de supraviețuire sunt prezentarea tardivă (în stadii avansate) în centrele de oncologie pediatrica, devierile de la standardele terapeutice și diagnostice și uneori lipsa de complianță la tratament. Persistă limitări de acces pentru unele investigații și terapii în cazurile de cancer la copii, și anume terapiile inovatoare – unica șansă pentru tumorile cu prognostic slab, lipsa accesului la radioterapie cu sedare/anestezie pentru copii. Astăzi, grație eforturilor conjugate ale tuturor actorilor-cheie, medici oncologi, organizații pentru pacienți, mass-media, precum și cu sprijinul opiniei publice, există mijloacele terapeutice disponibile care pot asigura rezultate similare centrelor de referință ultramoderne în aproximativ 90% din cazurile de cancer la copii, cu condiția ca acestea să fie diagnosticate în stadii precoce de boală. Nu se știe cîți copii și adolescenți din Suceava sunt bolnavi de cancer, pentru că în județ nu există oncologie pediatrică. Din acest motiv, bolnavii se adresează celor 12 centre de onco-pediatrie din țară.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava