MOPAN Suceava

În 2020, în timpul mandatului ministrului Bogdan Gheorghiu, au fost adoptate de către Guvernul României, la propunerea Ministerului Culturii, 18 hotărâri. Prima hotărâre din 4 februarie 2020 a fost pentru schimbarea denumirii Muzeului Bucovinei în Muzeul Național al Bucovinei. Totodată, prin HG  nr. 407 din 21 mai 2020, Ministerul Culturii a fost autorizat să accepte donaţia Casei Vârnav-Liteanu din localitatea Liteni, jud. Suceava, cu sarcini în favoarea statului român.

Ultima hotărâre de guvern inițiată de Ministrul Bogdan Gheorghiu a fost Hotărârea nr. 1.112 din 17 decembrie 2020 privind înființarea, organizarea și funcționarea Muzeului Ororilor Comunismului în România, acesta fiind al treilea muzeu devenit funcțional în timpul mandatului său, după Muzeul Național Brătianu (jud. Argeș) și Muzeului Național „Constantin Brâncuşi” (jud. Gorj).

Totodată, Guvernul a adoptat Ordonanța nr. 7 din 28 ianuarie 2020 privind modificarea şi completarea Legii muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003 și proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, acestea fiind propuse tot de către Ministerul Culturii.

Ministrul Culturii a aprobat 23 de ordine cu caracter normativ în anul 2020. Ordinul comun semnat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale a permis reglementarea modalității de obținere a indemnizației pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din dreptul de autor și drepturile conexe, iar cele cu Ministerul Sănătății au permis organizarea evenimentelor culturale, deschiderea muzeelor, a bibliotecilor și a galeriilor de artă în perioada stării de alertă.

Ca urmare a demersurilor Ministrului Bogdan Gheorghiu realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanții pentru granturile pe capital de lucru din OUG 130/2020 sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceștia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro. Totodată, dialogul susținut pe lângă Ministerul Finanțelor Publice a reglementat biletele achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în starea de urgență și în starea de alertă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava