Concert pascal
MOPAN Suceava

Fondul European de Investiții (EIF), parte a Grupului Băncii Europene de Investiții, a semnat primele tranzacții privind garantarea în cadrul Inițiativei pentru IMM-uri în România, cu următoarele bănci comerciale: Raiffeisen Bank, Banca Comercială Română (BCR) și ProCredit Bank.
Aceste acorduri vizează îmbunătățirea accesului la finanțare pentru peste 4.300 de IMM-uri din România, inclusiv microîntreprinderi și start-upuri, oferind, prin băncile care participă la implementarea Inițiativei IMM, finanțare la rate mai mici ale dobânzii.
Cele trei tranzacții privind garantarea vor genera finanțare IMM-urilor în România în valoare totală de 246 milioane EUR, acoperind aproape jumătate din suma totală de 540 milioane EUR din finanțarea totală disponibilă în cadrul Inițiativei. Aceste trei tranzacții au fost semnate la mai puțin de un an de la lansarea Inițiativei în România.
Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri din România, lansat în octombrie 2016 și finanțat cu 100 milioane EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Comisiei Europene și a Grupului BEI și implică o schimbare inovatoare în utilizarea fondurilor europene structurale și de investiții, pe care le combină cu bugetul central UE și fondurile BEI.
Contribuția României, alături de bugetul central al UE (resurse din Programul Orizont 2020) și fondurile grupului BEI alocate programului, va fi multiplicată de împrumuturi comerciale oferite prin intermediul unui mecanism de partajare a riscurilor. În consecință, mai multe IMM-uri vor beneficia de resurse europene în condiții avantajoase, cum ar fi rate ale dobânzilor reduse și cerințe îmbunătățite pentru colaterale. Acest instrument financiar va acționa ca un catalizator al investițiilor private și va stimula crearea de locuri de muncă în cadrul comunității IMM-urilor.
Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat: „Aceste trei bănci sunt creditori importanți pentru IMM-uri în România și prin intermediul Inițiativei pentru IMM-uri vor fi parteneri importanţi în acordarea de sprijin antreprenorilor. Grupul BEI se angajează să implementeze Inițiativa pentru IMM-uri și avem plăcearea să anunțăm, împreună cu autoritățile din România, că primele bănci comerciale vor începe acum să ofere finanțare IMM-urilor din România. Suntem încrezători că aceste acorduri vor aduce beneficii durabile întreprinderilor din România”.
Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, a declarat: „Semnarea acestor acorduri se traduce prin rate mai mici ale dobânzilor prin băncile care participă la implementarea Inițiativei IMM pentru mediul de afaceri din România. Aici ne referim la cele peste 4 300 de IMM-uri , inclusiv microîntreprinderi și start-upuri care se bucură de efectele acestor acorduri extrem de așteptate pe piața din România. POIMM susține astfel dezvoltarea afacerilor în mod inteligent și competitiv.”
Comentând semnarea noilor acorduri, Directorul Executiv al FEI, Pier Luigi Gilibert, a declarat: „Sunt încântat că primele trei acorduri ale Inițiativei pentru IMM-uri din România au fost semnate atât de repede. Aceste tranzacții vor genera 246 milioane EUR pentru finanțarea IMM-urilor din România, în următorii ani. Combinația dintre fondurile europene structurale și de investiții, resursele UE din Orizont 2020 și ale Grupului BEI permit FEI să asigure partajarea riscurilor și disponibilizarea capitalului către intermediarii financiari, pentru beneficiul final al IMM-uri.”
Comentând asupra acestei noi ini’iative, Comisarul European pentru politică regională a declarat: „Mă bucur să văd că Inițiativa pentru IMM-uri ajută întreprinderile mici din România. IMM-urile joacă un rol crucial în economia țării și a Europei: crează locuri de muncă în comunitățile locale și introduc pe piață produse inovatoare. Prin decizia de a investi 100 de milioane de euro din bugetul Politicii de coeziune în acest program de pionierat, România a făcut o alegere inteligentă, care va stimula competitivitatea economiei sale și va oferi finanțarea de care au nevoie întreprinderile sale”.

Despre FEI
Fondul European de Investiții (FEI) este parte a Grupului BEI. Misiunea sa centrală este de a sprijini întreprinderile mico, mici și medii (IMM-uri) ajutându-le să acceseze finanțare. FEI creează și dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și microfinanțare care țintesc în mod specific acest segment al pieței. În acest fel, FEI contribuie la obiectivele UE de sprijin a inovării, cercetării și dezvoltării, antreprenoriatului, creșterii și ocupării.

Despre BEI
Banca Europeană de Investiții (BEI) reprezintă instituția UE pentru împrumuturi pe termen lung fiind deținută de Statele Membre ale UE. Pune la dispoziție finanțări pe termen lung pentru investiții cu grad scăzut de risc care contribuie la creștere, locuri de muncă, convergență regională și acțiuni climatice în Europa și nu numai.
Pentru a maximiza creșterea și crearea de locuri de muncă, BEI urmărește patru arii prioritare: inovare și abilități, IMM-uri, acțiuni climatice și infrastructuri strategice în UE.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava