Comenzi MOPAN Suceava

Cel mai mare eveniment de mediu din ultimii 25 de ani a avut loc ieri la Opera Naţională Bucureşti, când pe aceeaşi scenă, 10 foşti miniştrii ai Ministerului Mediului şi actualul mininstru au dezbătut problemele mediului înconjurător, în faţa a peste 400 de participanţi.

10 foşti miniştrii ai Ministerului Mediului au vorbit despre cele mai mari provocări cu care     s-au confruntat pe durata mandatelor, au punctat realizările cât şi eşecurile din timpul mandatelor, finalizând cu sfaturi pentru viitor. Iată câteva dintre declaraţiile lor:

Este clar că omul este un prăduitor al lumii ce îl înconjoară, pe care o sărăceşte dar şi o distruge, lăsând în urmă toată scursura civilizaţiei (deşeuri, poluare a aerului şi apei) şi desfigurarea feţei Pământului. Pericolul pentru  viitorul omenirii este ineluctabil, dar el a fost sesizat tot mai acut cu cât procesul avansează şi s-au găsit capete lucide şi luminate ce au încercat să-l stopeze sau măcar să-l amelioreze” Marcian Bleahu, fost Ministru a Mediului în perioada 1991-1992.

„Domeniul autorizării de mediu din România trebuie să fie unitar, astfel de documente nu trebuie elaborate diferit de la o agenție de protecție a mediului la alta, iar autorizația de mediu trebuie să fie la fel și la Galați, și la Hunedoara”, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în perioada 2004 – 2007.

“Nu m-a întristat foarte mult că nu s-a reușit avizarea proiectului de la Roșia Montană, pentru că nu s-a înțeles că nu este suficient să vii să faci numai minerit, ci să ții cont și de altele”, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în perioada 2009 – 2012.

„România trebuie să aibă curaj să aplice legi, iar societatea civilă trebuie implicată în astfel de decizii”, Attila Korodi, fost ministru al Mediului în perioada 2007-2008, respectiv în intervalul 2012 – 2014.

Sesiunea s-a finalizat cu declaraţiile ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Cristiana Pașca-Palmer: „România trebuie să aibă o voce mult mai pregnantă la nivelul Uniunii Europene (UE).Problematica pădurilor este esențială și aveți în mine un partener total pentru rezolvarea problemelor. O altă direcție pe care mi-o doresc este măcar să impulsionăm o tranziție către economia verde. Economia verde aduce locuri de muncă și ar oferi României capacitatea de a rămâne competitivă în piață„.

Evenimentul a continuat cu radiografia mediului înconjurător pe 8 dintre cele mai importante domenii, radiografie realizată de către experţi, precum: biodiversitate – Dan Hulea, Societatea Ornitologică Română, păduri – Octavian Berceanu, vicepreședinte în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inovare – IDEI, Apă – dr. Ing. Doru Manea Cercetător în energetică industrială şi Director Executiv Global Innnovation Solution, Aer – inginer Ligia Milea, sol şi deşeuri – Ionuţ Georgescu, servicii publice şi autorităţi publice – Ilie Brie, director Centrul De Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă, instrumente financiare – Cornel Brezuică şi mediu instituţional Ioan Gherheş, preşedintele Asociaţiei Române de Mediu. În cadrul acestei sesiuni au fost discutate propunerile şi observaţiile societăţii civile pe domeniul mediului înconjurător.

Odată cu cei 25 de ani de mediu au fost acordate şi 25 de premii, pentru oamenii, reprezentanţi ai mediului privat, dar şi mediului public şi neguvernamental care, prin proiectele pe mediu implementate în ultimul sfert de secol, au adus un impact pozitiv în acest domeniu. Tot în gala de premiere au fost acordate diplome de apreciere pentru toţi anagajaţii de 25 de ani ai Garzii de Mediu, Agenţiei Naţională pentru Protecţia Mediului şi filiale acesteia din ţară care au constituit forţa şi expertiza în acest domeniu.

Pe parcursul pauzelor au avut loc activităţi conexe precum expoziţia fotografiilor din finala   concursului “#SurprindeNaturaPrinObiectivulTău”, la care participanţii de la eveniment împreună cu personale care au votat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Planeta Verde au decis marii câştigători: Bogdan Constantin Tofan şi Adriana Gabriela Ticleanu, iar Maria Mihăilă a fost desemnată câştigătoare din partea F64.

La final s-au dezbătut cele mai importante probleme împreună cu reprezentanţii instituţiilor de mediu: secretari de stat, preşedinte ANPM şi comisarul şef GNM, împreună cu cei din societatea civilă şi companii. În acest dialog, instituţiile au fost reprezentate de către Secretarii de Stat ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Doina Lupu, Iulian Jugan, Erika Stanciu şi Viorel Traian Lascu, Preşedintele ANPM, Toma Florin Petcu şi Florin Diaconu, Comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu. Societatea civilă a prins voce prin intermediul următorilor invitaţi: Roxana Sunică – Recolamp, Mihai Rohan – Cirom, Ioana Oprea – PiroBox şi Nicolae Rădulescu Dobrogea- EcoCivica.

Mulţumim tuturor participanţilor care prin prezenţa lor au adus un aport calitativ evenimentului organizat de Asociatia Planeta Verde împreună cu Asociaţia Română de Mediu şi cu sprijinul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, evenimentul fiind oferit de Global Innovation Solution.

Mulţumim pentru implicare şi susţinere tuturor celor ce ne-au fost alături în organizarea şi   implementarea evenimentului “25 de ani de mediu”, unicul de acest fel din România: Intersemat S.A., Cirom, La Fântâna, Tuborg, Inov Ecosystems, Recolamp, World of Beer, Temad, GreenWEEE, ECOTIC, A.C.E.B.O.P, J.T. Grup, APAR, La Provincia, Perla Harghitei, BIO ROMÂNIA, Liquid Group, Cucina di David, KOLECTIV, Opera Naţională Bucureşti, Naturelo, Brigada de Voluntari, Blue Film, F64 şi partenerilor media Agerpres şi AMOSnews.

Prezentările experţilor, lista premianţilor dar şi materiale foto şi video  se vor regăsi în curând pe website-ul mentineromaniacurata.ro

Cei doi organizatori principali ai acestui eveniment au o activitate constantă în problemele de protecţie a mediului.

Asociația Planeta Verdeeste o asociaţie nonprofit înfiinţată în anul 2010, ai cărei membri fondatori au o experienţă vastă în domenii precum: mediu și schimbări climatice, servicii publice, amenajarea teritoriului, energii regenerabile, turism, cultură civică şi dezvoltare durabilă.

Asociaţia Română de Mediu – 1998 (ARM) este o organizaţie profesională şi patronală care reprezintă şi promovează interesele specialiştilor şi companiilor cu activitate în domeniul protecţiei mediului. Asociaţia reuneşte specialişti din cadrul autorităţilor de mediu, administraţiei publice locale şi centrale, cercetători, dar şi cadre didactice.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava