Transparency International Romania a transmis miercuri, 10 martie 2021, o scrisoare deschisă adresată ministrului Justiției, în care sunt prezentate 37 de recomandări punctuale pentru elaborarea viitoarei Strategii Naționale Anticorupție.

Transparency International Romania a sprijinit elaborarea, implementarea și monitorizarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020, fiind parte din platforma de cooperare a societății civile, coordonată de Ministerul Justiției. Totodată, pe baza activităților derulate, inclusiv prin interacțiunea cu instituțiile publice și mediul privat, TI-Romania a putut face o analiză obiectivă a modului în care au fost înțelese și aplicate în ultimii cinci ani prevederile din SNA.

Principalele constatări ale TI-Romania cu privire la implementarea SNA 2016-2020:

  • nu a existat o abordare unitară la nivelul instituțiilor publice sau private cu privire la necesitatea punerii în aplicare a unor măsuri concrete de prevenire și combatere a corupției;
  • mijloacele electronice sunt prea puțin utilizate pentru prevenirea corupției sau detectarea timpurie a incidentelor de integritate;
  • componenta de prevenire a corupție rămâne slabă și nu a fost suficient dezvoltată prin implementarea SNA.

Consecventă principiilor și rolului de think thank asumat la nivel național, Transparency International Romania propune o serie de recomandări generale și 37 de recomandări punctuale de care Ministerul Justiției să țină cont în elaborarea următoarei Strategii Naționale Anticorupție.

Printre aceste recomandări se numără:

  • standardizarea procedurilor administrative în administrația publică centrală și locală;
  • transparentizarea dialogului dintre sectorul public și societatea civilă, prin creșterea importanței Registrului Unic de Transparență a Intereselor (RUTI);
  • implementarea programului de digitalizare a ANAF;
  • transpunerea Directivei Europene privind Avertizarea de Integritate, în dialog cu societatea civilă și mediul privat;
  • elaborarea unui registru național de conformitate pentru întreprinderi și cetățeni, registru care să centralizeze într-o manieră ușor de înțeles toate obligațiile pe care întreprinderile și cetățenii le au în raport cu instituțiile publice;
  • stabilirea şi implementarea unui nivel minim pentru măsurile anticorupție pe care fiecare companie trebuie să le pună în aplicare.
  • includerea tematicilor legate de etică, integritate, conformitate, în programele şcolare de educație pentru societate și în programele de educație academică (universitară).

Toate recomandările TI-Romania sunt disponibile în Scrisoarea adresată ministrului Justiției, prezentată atașat acestui e-mail și pe site-ul www.transparency.org.ro.

Transparency International Romania își exprimă încrederea că Ministerul Justiției va da curs acestor recomandări, ele fiind menite să asigure o eficiență sporită în îndeplinirea misiunii SNA. Totodată ne exprimăm disponibilitatea de a participa la consultări și dezbateri cu privire la noua strategie și de a pune la dispoziția Ministerului Justiției expertiza noastră pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a măsurilor aferente implementării Strategiei Naționale Anticorupție.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava