MOPAN Suceava

La nivelul județului Suceava se află în derulare 788 de proiecte în valoare de 2,148 de miliarde de lei, proiecte care au ca titular primăriile dar și entități private. Centralizarea a fost făcută de Instituția Prefectului iar datele au fost prezentate de prefectul Mirela Elena Adomnicăi, joi, în prima conferință de presă din acest an. Cele mai multe proiecte, 484, sunt finanțate din fonduri naționale, alocarea financiară ridicându-se la 1,351 de miliarde de lei. Ponderea cea mai mare o au fondurile alocate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2 dar și din alte surse precum Compania Națională de Investiții (CNI). Din totalul proiectelor în derulare 130 sunt proiecte cu fonduri europene valoarea lor fiind de 576, 858 de milioane de lei iar 172 proiecte finanțate de la bugetele locale valoarea ridicându-se la 220,429 de milioane de lei. Adomnicăi a ținut să precizeze că centralizarea s-a făcut pe baza unor machete pe care le-au completat primăriile arătând că 107 unități administrativ teritoriale au trimis machete completate diferența de 7 unități care nu au raportat o reprezintă acele primării care au încheiate contractele de finanțare dar nu au finalizat procedurile de achiziție astfel încăt au apreciat că nu au proiecte în derulare.

Cele mai multe obiective finanțate prin PNDL, 234, vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ preuniversitar

”În ceea ce privește PNDL 1 la nivelul județului Suceava au fost încheiate 216 contracte de finanțare din care au fost deja finalizate 85 astfel încât mai avem 131 în curs de execuție. Din PNDL 2 numărul final de contracte de finanțare semnate sunt 268 de obiective finanțate cu 247 de contracte semnate. Avem deja inclusiv pe PNDL 5 cinci obiective finalizate astfel încât din total PNDL 1 și 2 județul Suceava are încheiate 484 de contracte iar totalul alocării financiare pentru cele 484 de contracte este de 1,351 de miliarde de lei din care până în prezent s-a decontat 389, 612 milioane de lei. Mai avem un rest de decontat de 961,413 milioane de lei. Cele cinci obiective finalizate prin PNDL 2 sunt la Putna, Voitinel, Rădăuți, Dărmănești și Burla”, a explicat prefectul.

Cele mai multe obiective finanțate prin PNDL, 234, vizează reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ preuniversitar. Pe locul doi se situează obiective finanțate pentru drumuri construite, modernizate, reabilitate și pe locul trei realizarea extinderii, reabilitării, modernizării sistemelor de alimentare cu apă și stații de tratare a apei. Suma cea mai mare alocată este pentru construirea, reabilitarea, modernizarea drumurilor publice clasificate.

Adomnicăi: ”Nu sunt înregistrate întârzieri în ceea ce privește rambursarea sumelor pentru care s-au depus documente justificative”

Mirela Adomnicăi a arătat că cel mai mare număr de obiective finanțate le are Consiliul Județean, 12, însemnând 88 de km de drum județean și centrul școlar de la Gura Humorului. Ea a subliniat că nu sunt înregistrate întârzieri în ceea ce privește rambursarea sumelor pentru care s-au depus documente justificative. ”În ceeea ce privește Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 la nivelul județului pe entități private și publice avem 329 de proiecte cu o valoare de 554,770 de milioane de lei. Toate sunt în execuție. Din cele 329 de proiecte 141 sunt încheiate de către entități publice practic au ca obiect mai consistent 209 km de rețele de apă, 96 de km extindere rețea de apă existentă, 124,9 km drumuri, 152 de km rețea nouă de canalizare și extindere rețea de canalizare 155 de km. Valoarea acestor 141 de contracte este 439,195 milioane de lei. Mai sunt 188 de contracte înceheiate cu entități private pe domenii agricol și nonagricol. Tot referitor la PNDR suma de 1,415 miliarde de lei este sumă rămasă la dispoziție pentru aceste măsuri care sunt enumerate cu precizarea că aceste măsuir pot fi înlocuite în funcție de pulsul pe care-l simt cei de la AFIR în sensul în care unele prezintă mai mult interes ca atare se consumă fondurile care sunt încă nealocate dar în condițiile în care se constată că o anumită măsură nu prezintă interes nu se depun proiecte pentru solisitarea acestor sume în schimb sunt alte solicitări pot fi înlocuite cu alte destinații de finanțare”, a spus Adomnicăi. În ceea ce privește PNDR cei de la AFIR precizează că nu sunt probleme la rambursări s-a finalizat procerdura de achiziție, toate contractele sunt în curs de execuție și decontările se fac la zi inclusiv se așteaptă depuneri de noi proiecte pentru că mai sunt aceste sume care nu au fost accesate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava