Concert pascal
MOPAN Suceava

84 de şcoli din judeţ ar putea fi închise în următorii şase ani, a anunţat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Gheorghe Lazăr. El a spus că cele 84 de unităţi şcolare riscă să fie închise din cauza numărului prea mic de elevi. Lazăr a arătat că elevii care învaţă la aceste şcoli vor fi transportaţi cu microbuzele la cle mai apropiate unităţi şcolare. Şeful învăţământului sucevean le-a transmis primarilor că în cele 84 de şcoli nu se merită să se investească foarte mulţi bani, „deoarece nu are rost”.
Pe de altă parte, Gheorghe Lazăr a declarat că în urma unei analize făcută împreună cu directorii unităţilor şcolare din judeţ a constatat faptul că „Situaţia din şcoli nu este chiar aşa de tragică pe cât ni se prezintă ea”.
Lazăr a spus că 32,7% dintre şcoli au aviz de funcţionare, ceea ce nu înseamnă că în celelalte unităţi şcolare nu există condiţii pentru o activitate corespunzătoare. Inspectorul şef al IŞJ Suceava a subliniat că în mod normal, până la 1 septembrie 2014 ar trebui ca încă 229 de şcoli să obţină autorizaţiile de funcţionare. Gheorghe Lazăr i-a îndemnat pe primarii suceveni să îi sprijine pe directorii şcolilor pentru realizarea investiţiilor necesare pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare. „Cu alte cuvinte, dacă până pe 1 septembrie sunt avizate şi cele 229 de şcoli, înseamnă că aproape 61% de unităţi şcolare din judeţul Suceava vor avea avize de funcţionare”, a declarat Lazăr. El a subliniat că există unele şcoli care întrunesc toate condiţiile pentru a primi aviz de funcţionare, însă acesta nu poate fi eliberat din cauza unor probleme existente în localităţile în care funcţionează. El a dat ca exemplu şcoala din Bosanci, care are toate condiţiile pentru a fi avizată, însă apa din comună nu este potabilă. Şeful învăţământului sucevean a mai adăugat că alte 88 de şcoli ar putea să obţină avize de funcţionare în următorii doi – patru ani.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cadrul aceleiaşi întâlniri că o decizie în acest sens nu va fi luată exclusiv de către Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nechifor a explicat că deciziile legate de închiderea şcolilor va fi luată luată doar după consultări cu primarii şi cu cetăţenii localităţilor în care funcţionează în momentul de faţă unităţile respective. „Vreau să avem un punct de vedere clar. Este înţelept să găsim fonduri pentru un număr de şcoli care nu mai au nici foarte mulţi elevi şi sunt la distanţe foarte mari? Mă întreb şi eu. Vă rog să fim pragmatici şi să decidem împreună dacă nu e mai înţelept să ne focalizăm pe centre şcolare mai mari, ţinând cont şi de actuala evoluţie a indicatorilor demografici din judeţul Suceava”. A fost mesajul lui Cătălin Nechifor către primari suceveni. El a spus că aceste şcoli ar putea fi închise doar după ce se vor găsi soluţii pentru a transporta elevii către şcoli autorizate şi care dispun de spaţii suficiente pentru învăţământ. În acelaşi timp, el a mai afirmat că 39 de şcoli din judeţul Suceava nu au condiţiile necesare pentru a primi autorizaţii de funcţionare, printre acestea numărându-se cele din localităţile Bobeica, Brodina de Sus, şi o şcoală gimnazială din Mitocu Dragomirnei.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava