MOPAN Suceava

Asociația Rădăuțiul Civic, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, a organizat în luna septembrie mai multe ateliere pentru elevii de liceu la care au participat peste 90 de tineri din Rădăuți. Activitățile s-au înscris într-un demers mai amplu de colaborare pentru multiplicarea educației media în cadrul comunităților locale. La activități au participat elevi de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, Colegiul Tehnic Rădăuți și Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți, iar activitățile au avut loc în cadrul proiectului „Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media”.

În cadrul atelierelor, elevii au abordate teme precum identificarea dezinformării, diferența dintre fapte și opinii, deconstrucția unui mesaj, consumul de media în era digitală, aspecte ce țin de deontologia jurnalistică și de importanța presei într-o democrație.

Pentru atingerea obiectivelor sale, proiectul „Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media” se bazează mult pe angajamentul și implicarea activă a unor parteneri de încredere precum Asociația Rădăuțiul Civic. „I-am încurajat pe tineri să gândească critic, să înțeleagă deciziile pe care le iau sau de care sunt afectați în societate, să diferențieze faptele de opinii. Avem profesori care ne întreabă deja când facem următoarea activitate. Consolidarea educației media este un efort continuu, iar în comunitățile mici este esențială, în absența unei societăți civile dezvoltate”, a spus Luca Ciubotaru, președinte Asociația Rădăuțiul Civic.

Totodată, Centrul pentru Jurnalism Independent a organizat recent, pe 23 septembrie 2022, evenimentul „Educația media, scutul democrației în fața dezinformării”. Evenimentul online a adus în prim-plan importanța educației media în dezvoltarea, încă din anii de școală, a rezilienței la pericolele din era digitală. „Ne-am propus prin acest proiect să nu fim acel Don Quijote singuratic, ci să fim împreună în acest demers cât mai mulți parteneri, pentru că educația media nu este ceva ce poți face de unul singur, ci este un demers de țară. Vrem să lucrăm cu profesori și cu elevi, dar și cu societatea civilă, care poate transmite mai departe educația media în comunitate. Noi credem că educația media nu se întâmplă per se, ci formarea se produce constant”, spune Cristina Lupu – Director Executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Într-o lume în care manipularea și informațiile false se camuflează în știri, mesaje virale și povești adevărate, educația media devine un instrument esențial pentru viitorii cetățeni responsabili civic. Iar pentru ca acest instrument să devină accesibil, este nevoie de parteneri și susținători constanți ai demersului. „Ne-am străduit mereu să fim nu doar niște oameni din guvern. Noi considerăm că putem face schimbări și putem face diferența, dacă chiar credem în ceea ce facem. Nu trebuie să lăsăm niciodată garda jos, mai ales în această perioadă. Demersul și efortul CJI trebuie susținute din toate părțile și în permanență”, a declarat în cadrul evenimentului Anca Petrache, Director Direcția Formare Continuă – Direcția Generală Învățământ Preuniversitar, Ministerul Educației.

Importanța educației media, mai ales în vremurile pe care le traversăm, a fost subliniată în timpul dezbaterilor de Ionuț Sibian, Director Executiv, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC): ”În următoarele luni educația media va fi și mai importantă. Cu cât vom fi mai mulți și vom reuși să educăm mai mulți oameni, cu atât vom apăra mai mult spiritul democrației. (…) Vrem să convingem cât mai mulți oameni din ministere, din ONG-uri, jurnaliști că este o temă în care nu ne permitem să pierdem bătălia. Partidele extremiste cresc, bazându-se pe fake news și este important ca din ce în ce mai mulți oameni să învețe să facă diferența între adevăr și minciună”.

Proiectul „Predau educatie media! – Laboratorul de educație și cultură media” este derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), în parteneriat cu Norsensus MediaForum și Asociația Rădăuțiul Civic, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava