Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

O nouă hartă realizată de mișcarea Salvează Solul (susținută, printre altele, de UNEP, UNCCD, UNFAO, PAM și IUCN) ilustrează procentul șocant de degradare a solului la nivel mondial preconizat până în 2050.

●     Solul degradat, rezultat în mare parte din practicile agricole intensive, are un conținut scăzut de materie organică, însemnând că nu reține apa la fel de eficient, ceea ce ne face vulnerabili la șocurile climatice, cum ar fi secetele, incendiile de vegetație și penuria de apă.

●      Hărțile sunt publicate pentru a marca cea de-a 30-a aniversare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD) și Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, care va avea loc pe 17 iunie.

●      29 % din suprafața de teren a României este deja expusă unui risc ridicat de degradare severă și deșertificare, ceea ce o plasează printre primele cinci țări europene în ceea ce privește vulnerabilitatea la degradarea terenurilor.

●      Salvează Solul solicită politici care să promoveze practici agricole regenerative pentru a menține materia organică din sol între 3 și 6% (în funcție de condițiile regionale), reducând degradarea și seceta.

●      Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, a declarat: „Scopul nostru este de a spori vizibilitatea crizei solului în rândul cetățenilor, deoarece numai atunci se vor produce schimbări ale politicilor. Există o criză, dar există soluții regenerative pentru sănătatea solului – încă mai avem timp să întoarcem situația. Solurile sănătoase trebuie să fie moștenirea noastră pentru sănătatea copiilor noștri și pentru supraviețuirea generațiilor viitoare.

Hărțile create de Salvează Solul, folosind date de la UNCCD (harta 2019) și o estimare de la Fondul Global de Mediu (GEF, harta 2050), ilustrează cât de mult teren fertil ar mai putea exista în 2050 dacă ratele actuale de degradare continuă. Criza alimentară care ar urma ar fi exacerbată de faptul că, până în 2050, populația globală va fi crescut la 9,8 miliarde de locuitori.

În fiecare secundă, echivalentul a patru terenuri de fotbal de sol sănătos se degradează – însumând un total de 100 de milioane de hectare în fiecare an. Un sol sănătos și nedegradat este o necesitate directă pentru 95 % din producția de hrană pentru peste 8 miliarde de oameni.

Pentru națiunile din întreaga lume, această degradare provoacă și o creștere rapidă a șocurilor climatice, cum ar fi secetele, amenințând sute de milioane de vieți, distrugând mijloacele de trai și forțând milioane de oameni să migreze.

În Spania, regiunea catalană se confruntă cu secete frecvente și severe. Fermierul catalan Jaume Gardeñes a declarat: „Nu mai putem continua. De trei ani stăm foarte rău … Familiile sunt sătule pentru că efortul de pe tot parcursul anului este inutil”. Sănătatea solului unor națiuni precum Spania, unul dintre principalii exportatori de alimente, este imperativă pentru securitatea alimentară în întreaga Uniune Europeană.

În India, Bengaluru, cunoscut cândva drept „orașul grădină al Indiei” pentru pădurile luxuriante din împrejurimile sale, se confruntă în prezent cu o criză severă de apă din cauza secetei. „Nu ne-am imaginat niciodată că vom trăi o astfel de criză în orașul nostru modern”, deplânge Rahul Sinha (economist, 32 de ani), un locuitor al orașului, a cărui familie a început să recicleze apele uzate pentru utilizări nepotabile. „Robinetele seacă pe parcursul zilei – treburile gospodărești de bază, cum ar fi spălatul hainelor sau al vaselor, au devenit chinuri enorme.” – Rahul Sinha

Praveena Sridhar, Coordonator Tehnic al mișcării Salvează Solul, a declarat: „Agricultura regenerativă poate contribui la aducerea materiei organice, altfel spus a vieții și sănătății, înapoi în sol, inversând degradarea, prevenind seceta și salvând vieți pe toate continentele. Este vital ca acest lucru să fie adus în prim-planul și în centrul agendei celei mai mari conferințe a Națiunilor Unite privind terenurile și seceta, care va avea loc la Riyadh, Arabia Saudită, în decembrie 2024 (UNCCD COP16).”

Salvează Solul a catalogat practicile de gestionare durabilă a solului din 193 de țări, pe care le-a pus la dispoziția publicului prin intermediul website-ului său.

Ibrahim Thiaw, secretarul executiv al UNCCD, a comentat – declarând: „Până la 40 % din terenurile din lume sunt deja degradate, ceea ce afectează aproape jumătate din omenire. Cu toate acestea, soluțiile sunt pe masă. Refacerea terenurilor îi scoate pe oameni din sărăcie și le crește reziliența la schimbările climatice. Este timpul să ne unim pentru pământ și să arătăm un cartonaș roșu pierderii și degradării terenurilor în întreaga lume.”

Pentru a afla mai multe despre Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei din acest an, vizitați: https://www.unccd.int/DDD2024

Pentru a accesa materialele campaniei #UNited4Land, vizitați: https://trello.com/b/VdJGolcp/desertification-and-drought-day-2024

17 iunie 2024 va marca, de asemenea, cea de-a 30-a aniversare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD), cu sediul la Bonn.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava