Concert pascal
MOPAN Suceava

Aproape 100 de şcoli, licee şi grădiniţe din 14 localităţi ale judeţului Suceava nu au cabinete medicale proprii. Aceasta este una dintre constatările făcute de comisiile mixte de control constituite printr-un ordin al prefectului Constantin Harasim, care în perioada 3 – 9 septembrie a.c. au verificat stadiul pregătirii pentru începerea noului an la 97 de unităţi şcolare din cele 14 unităţi administrative. În atenţia comisiilor de control formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava au fost unităţile şcolare din Cajvana, Cacica, Muşeniţa, Vicovu de Sus, Frasin, Stulpicani, Păltinoasa, Valea Moldovei, Adâncata, Dumbrăveni, Hănţeşti, Zvoriştea, Liteni şi Horodniceni.
La finalul controlului, în raportul întocmit se precizează că la unităţile verificate, asistenţa medicală este realizată de către cabinetele medicilor de familie, neexistând cabinete medicale proprii, în timp ce la La Liceul Tehnologic Ion Nistor din oraşul Vicovu de Sus există un parteneriat cu unitatea de asistenţă medico socială din localitate.
Prefectul judeţului Suceava a precizat că din totalul celor 97 de unităţi şcolare verificate, 30 sunt şcoli gimnaziale, 18 sunt şcoli primare, 45 sunt grădiniţe cu program normal şi 4 sunt licee tehnologice.

De asemenea, din totalul unităţilor controlate, doar 24 sunt autorizate sanitar veterinar, 56 sunt neautorizate, iar şapte sunt în curs de autorizare. În urma controlului, la şase unităţi şcolare s-a recomandat depunerea documentaţiei în vederea autorizării.
„Majoritatea unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare sunt situate în mediul rural şi nu îndeplinesc condiţiile impuse din cauza lipsei apei curente sau a canalizării şi a grupurilor sanitare necorespunzătoare”, a spus prefectul Constantin Harasim.
El a adăugat că în urma verificărilor s-a constatat că unităţile şcolare au cantităţile necesare de combustibil pentru încălzire pe timpul iernii, excepţie făcând Grădiniţa cu Program Normal Plutoniţa, arondată Şcolii Gimnaziale Frasin, la care nu este asigurat încă necesarul de lemne. Prefectul a spus că un alt aspect constatat este acela că toate microbuze şcolare ale unităţilor de învăţământ au autorizaţiile necesare şi au asigurate şofer atestat. El a arătat că microbuzele şcolare noi repartizate şcolilor sunt în procedură de autorizare şi au şoferi atestaţi.
Harasim a mai adăugat că membrii comisiilor au mai constata că în apropierea tuturor şcolilor şi grădiniţelor există marcaje rutiere orizontale şi verticale, şi în acelaşi timp nu au fost identificate probleme deosebite referitoare la iluminatul exterior, acesta fiind realizat de la reţeaua stradală şi corpuri de iluminat montate pe clădirile unităţilor de învăţământ.
Membrii comisiilor de control au mai stabilit că paza unităţilor şcolare se efectuează cu firme de pază, sisteme antiefracţie şi monitorizare video exterioară şi interioară, paza comunală şi paza obştească, şi doar la Şcoala Gimnazială Dorotheea şi la Grădiniţa cu Program Normal Dorotheea din oraşul Frasin nu sunt asigurate aceste condiţii. De asemenea, la 23 de unităţi şcolare dintre cele verificate nu există sisteme video de supraveghere.
„În ceea ce priveşte programul laptele şi cornul, unităţile şcolare verificate au asigurate frigidere pentru păstrarea laptelui. Astfel, sunt asigurate spaţii pentru Programul lapte şi corn la majoritatea şcolilor, doar la Şcoala Primară Văşcăuţi din comuna Muşeniţa, spaţiul fiind în curs de amenajare, clădirea acesteia afându-se în reabilitare.
În acelaşi timp, personalul desemnat pentru Programul lapte şi corn are absolvit cursurile de igienă şi au certificate de competenţă, care sunt valabile 3 ani”, a mai spus prefectul judeţului Suceava. El a mai adăugat că pentru toate şcolile verificate există încheiate contracte pentru dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, încheiate cu firme specializate şi autorizate

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava