MOPAN Suceava

Platforma CopiiiRevolutiei.ro conține o serie de interviuri cu revoluționari și copiii acestora din Timișoara, Sibiu, Cugir, Cluj, București, cinci dintre primele orașe ale țării care au hotărât să facă mai devreme pasul spre democrație.

Copiii Revoluției, realizat de Pink Cat Studios, este un proiect despre perioada numită obsedant „de tranziție” de la comunism la democrație. Poveștile copilăriei sunt acum amintiri, iar comparația între ce își amintesc părinții, care au luptat în Revoluție, și ce își aduc aminte copiii lor ne oferă imaginea completă a acelor ani.

Oamenii care au ieșit pe străzi și au scandat LIBERTATE! în decembrie 1989 și-au riscat locul de muncă, siguranța lor și a familiei. Mărturiile lor despre viața de dinainte de Revoluție și primii ani de libertate sunt acum pe CopiiiRevolutiei.ro.

Platforma a fost lansată sâmbătă, 31 octombrie, printr-un eveniment online, pe Facebook – 1989 – before & after. Au participat, cu povești de dinainte și după Revoluție: Alex Dumitrescu – avocat, Rucsandra Pop – scriitoare și antropoloagă, Alex Ciucă – antreprenor și blogger (Hoinaru.ro), Radu Valentin Băzăvan – blogger (Groparu.ro), Mihai Găinușă– jurnalist, Constantin Antonescu – revoluționar din Sibiu, inginer constructor, Alin Savu – antreprenor, fiul lui Ioan Savu – revoluționar din Timișoara, Dorotheea Petre – actriță și Toni Grecu – umorist.

Revoluționarii intervievați, ale căror povești sunt expuse pe platforma CopiiiRevolutiei.ro, sunt o parte a istoriei noastre recente. Sunt oameni vii, cu memoria proaspătă și o înțelegere matură a evenimentelor. Fiecare a avut revoluția lui, clipa lui de frumoasă nebunie. Împreună, spun o poveste care-ți face pielea de găină – povestea întâlnirii cu libertatea după care tânjeau și a primilor pași în noua realitate: democrația.

Pe de altă parte, mărturiile copiilor dezvăluie multe despre caracterul părinților. Șerban Gherga își amintește cu nostalgie despre primul album B.U.G. Mafia, pe care i l-a cumpărat mama lui. Cei trei copii ai familiei Savu își amintesc că prietenii lor aveau oricând acces în apartamentul părinților lor, inclusiv la frigider, dacă le era foame. Cu ocazia realizării acestor interviuri, toți cei intervievați și-au amintit cu nostalgie de copilărie, când lumea era a lor; deorele nesfârșite pe care le-au petrecut în aer liber, în fața blocului sau pe cine știe ce coclauri.

Interviurile rezultate în urma proiectului sunt disponibile pe CopiiiRevolutiei.ro și pe canalul de Youtube Pink Cat Studios.Alături de interviuri, platforma conține fotografii cu protagoniștii, o cronologie sumară a principalelor evenimente din timpul regimului comunist și din timpul Revoluției, precum și câteva referințe culturale familiare celor care au copilărit în primii ani ai decadei ’90.

„Pentru că am ținut să existe un moment în care să facem click și site-ul să devină disponibil, am vrut și să-l marcăm printr-un eveniment. Evenimentul a avut loc online, pe pagina de Facebook a proiectului (facebook.com/copiiirevolutiei), sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 16.00. Au participat ca speakeri atât persoane din tabăra „optzecistă” – cei care au prins ultimii ani de dictatură, cât și din tabăra „democrației originale” a anilor ’90.” a spus Robert Antonescu, producătorul proiectului.

Proiectul Copiii Revoluției poate fi urmărit și pe Instagram, unde sunt postate fotografii, întrebări și amintiri de dinainte și de după Revoluție.

***

Proiectul Copiii Revoluției este realizat de Pink Cat Studios și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava