MOPAN Suceava

În perioada 16-17.04.2016, în cadrul programului “Paștele în Bucovina”, s-a desfășurat cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, festival organizat de Primăria și Consiliul Local Ciocănești, în colaborare cu Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.

La ediţia din acest an, care s-a desfăşurat „Sub Zodia Artelor”, organizatorii au invitat la Ciocăneşti personalităţi artistice reprezentative cum sunt: actorul Ion Caramitru şi interpreta de muzică populară Maria Dragomiroiu.

Programul manifestărilor a fost următorul: sâmbătă, 16 aprilie, după deschiderea oficială a festivalului (ora 11.30), la Şcoala Gimnazială Ciocăneşti s-a desfășurat cea de-a IV-a ediţie a Concursului „Tradiţie – Valoare sacră”, iar Casa de Cultură „Florin Gheucă” a găzduit Concursul de Încondeiere „Dr. Anton Setnic”, lansări de carte şi un simpozion (orele 12.00-14.00).

Casa de Cultură „Florin Gheucă”, a găzduit, între orele 12.00-15.30, Târgul de Ouă Încondeiate, urmat de vernisajul expoziţiei de pictură „Spaţialitate şi volumetrie în arhitectura tradiţională bucovineană”, realizată de artistul plastic Radu Bercea (30 de lucrări în acuarelă, cu biserici, mănăstiri şi case tradiţionale din Bucovina), precum și de expoziția foto “Oul încondeiat – valoare de patrimoniu”, realizată de artistul fotograf Victor T. Rusu.

La ora 13.00, pe platoul de festivităţi din localitate, a fost prezentată expoziţia-concurs „Coşul pascal”, iar de la ora 14.30, după slujba de sfinţire a festivalului şi prezentarea mesajului oficialităţilor, a avut loc primirea oficială în Academia Artelor Tradiţionale a meşterului popular Silvia Şcheul şi acordarea diplomelor pentru păstrarea motivelor tradiţionale ciocăneştene.

La ora 15.15 manifestarea a continut cu concertul de muzică folk „Ochii albaştri ai lui Dumnezeu” prezentat de Ştefania Iacob, iar de la ora 16.15 actorul Ion Caramitru şi muzicianul Aurelian Octav Popa au susţinut spectacolul „Dor de Eminescu”.

La ora 17.30 au avut loc festivităţile de premiere ale concursurilor festivalului (de aceasta dată Centrul Cultural Bucovina a acordat premiile I, II si III pentru autenticitatea, integralitatea și impresia artistică a coșurilor pascale), urmate de un concert de muzică de cameră („Muzicamerfest – compromisuri muzicale”) şi un recital cu arii din opere celebre (ora 21.00), susţinut de tenorul sucevean Sorin Ursan Delaclit.

Duminică, 17 aprilie, începând cu ora 8.00, la bisericile din comună a fost oficiată Sfânta Liturghie, iar între orele 11.00-17.00, la Casa de Cultură „Florin Gheucă”, a continuat Târgul de Ouă Încondeiate. La ora 14.00, David şi Miruna Ţăran şi Ana Maria Chiloti au interpretat cântece religioase, iar de la ora 14.30 a avut loc concertul susţinut de Maria Dragomiroiu.
De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența cantautorului Vasile Șeicaru.

La festival au participat parlamentari și consilieri județeni, președintele CJ Cătălin Ioan Nechifor, alături de o delegație a Consiliului Județean Suceava, o delegație a organizației Județene a femeilor Social Democrate, conduse de Oana Pintilei, și europarlamentarul Viorica Dăncilă.

Din partea Centrului Cultural Bucovina au participat managerul(directorul general) Viorel Varvaroi, directorul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale – Călin Brăteanu și consultanții artistici: Eutasia Rusu,Constanța Cristescu și Gabriela Teișanu.

A început programul „Paștele în Bucovina”, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava