MOPAN Suceava
Galerie foto86 poze în acest set

Astăzi a început restaurarea Bisericii „Sf. Ilie” din Șcheia, ctitorită în anul 1488 de către domnitorul Ștefan cel Mare și zidită în  doar șase luni de zile. Proiectul este în valoare de 22 de milioane de lei. 85% din finanțare va fi asigurată din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, 13% de la bugetul de stat, iar 2% de la bugetul local însemnând 414.000 de lei. Antreprenorul general este firma suceveană „General Construct”, iar investiția ar urma să fie terminată pînă pe 20 aprilie 2022. La inaugurarea lucrărilor a fost oficiată o slujbă religioasă. Au fost prezenți printre alții primarul de Șcheia, Vasile Andriciuc, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, managerul „General Construct”, Viorel Nuțu, arhitectul Nicolae Gorcea, reprezentantul firmei AGD SRL Suceava, proiectantul general al lucrării și mai mulți consilieri locali din Șcheia.

Primarul Andriciuc a mulțumit în cuvântul său Bunului Dumnezeu pentru faptul că Primăria Șcheia în parteneriat cu Parohia Sf. Ilie a pus temelia proiectului

Primarul Andriciuc a mulțumit în cuvântul său Bunului Dumnezeu pentru faptul că Primăria Șcheia în parteneriat cu Parohia Sf. Ilie a pus temelia proiectului ”Consolidare, restaurare și conservarea ansamblului Bisericii Sf. Ilie” dar și președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, care în calitate de președinte al Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est a semnat contractul de finanțare al proiectului în data de 6 decembrie 2017.

”Țin să mulțumesc în primul rând Bunului Dumnezeu și tuturor celor care au participat la punerea în aplicare a acestui măreț monument. Aș dori pe această cale să mulțumesc Patriarhiei Române, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen. Aș dori să mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, să mulțumesc domnului Nuțu pentru că din experiența vastă în lucrări de reabilitare a mănăstirilor a câștigat această licitație în consorțșiu cu alte firme. Doresc să mulțumesc încă o dată domnului arhitect Gorcea care cu multă migală a studiat tot ce se poate studia din arhivele statului despre această mănăstire și le-a pus pe hârtie. Doresc să mulțumesc consultantului domnului Chifu de la Piatra Neamț care cu echipa dânsului a pus totul pe hârtie și a fost aprobat acest proiect. Doresc să mulțumesc preotului paroh Gavrilei Eduard pentru că a făcut tot ce este posibil pentru ca această mănăstire să fie reabilitată. Doresc să mulțumesc în același timp și consiliului bisericesc, doresc să mulțumesc Consiliului local Șcheia pentru că a avut discernământul să investim în această frumoasă biserică. Nu în ultimul rând doresc să mulțumesc tuturor credincioșilor care s-au rugat și au avut speranța că această mănăstire va fi reabilitată. Mulțumesc tuturor celor pe care nu i-am citat și care și-au adus contribuția în ascuns sau cu documente astfel încât acest proiect să fie aprobat și iată că astăzi 10 septembrie să începem lucrările”, a spus Andriciuc.

Flutur l-a felicitat pe Andriciuc și l-a sfătuit să folosească acest edificiu ca un magnet de atragere a turiștilor

La rândul său, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a ținut să-l felicite pe primarul Andriciuc, pentru această realizare și l-a sfătuit să folosească acest edificiu ca un magnet de atragere a turiștilor.

”Avem obligația să facem ceva cu aceste ctitorii și sfatul meu pentru Primărie, pentru Șcheia, pentru Sf.Ilie este să folosiți acest edificiu ca un magnet de atragere a turiștilor așa cum face Voronețul, așa cum face Putna, Volovățul, Pătrăuțiul câteva dintre ctitoriile ștefaniene. M-am luptat pentru acest edificiu pentru că era o răspundere a noastră în timp. Ce bine și ușor de spus 98% bani europeni. Poate prea puțin vorbim de avantajele intrării României în UE dar trebuie să ne aducem aminte și când facem drumuri și când restaurăm monumente să pui tu 2% și restul să pună UE eu cred că trebuie să fim bucuroși. De aceea sfatul meu este să vă gândițș la amenajarea parcării aici, să vă gândiți la un circuit turistic de autocare deschis să intre și să plece mai departe, să fiți pe hartă, să vă puneți indicatoare rutiere spre acest monument colosal. Mă bucur că este aici profesorul Boldur care este un garant al acestor edificii și al reparării lor, este un părinte spiritual față de edificiile noastre. Aș vrea să profitați în sensul bun de acest edificiu, să fie vie această mănăstire. Aici a fost viață monahală, au fost călugări, a fost școală clericală. Aici în biserică s-a început școala. A fost școală ștefaniană și cred că trebuie să fiți mândri de asta și să folosiți  mai mult avantajele acestui edificiu. Chiar dacă sunteți aproape de Suceava parcă totuși e izolat cumva satul Sf. Ilie și acum dacă dă Dumnezeu și vă finalizați drumurile astea de acces veți ieși mai în lumină pentru că meritați. Vă sunt alături. Am încredere în proiectant, în constructor, în toți ceilalți. Felicitări primarului care s-a luptat”, a declarat Flutur.

Ansamblul Bisericii „Sf. Ilie” este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015. Ctitoria a funcționat ca mănăstire de călugări pînă pe 29 aprilie 1785 când a fost desființată de austrieci, iar biserica mănăstirii a devenit biserică parohială.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava