Concert pascal
MOPAN Suceava

Sâmbătă, 19 iunie 2021, a avut loc a IX-a ediție a Concursului Județean de Limba Franceză – «La Dictée Lavalloise ». Organizat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava şi Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, în parteneriat cu Alianţa Franceză Suceava, Centrul de Reușită Universitară Suceava, Liceul « Ambroise Paré » Laval, Franţa, Asociaţia Laval – Suceava, şi Asociaţia ,,Curcubeul Succesului”, concursul s-a desfăşurat online.

Povestea concursului a început acum 25 de ani, fiind iniţiat de Asociația ,,Laval-Québec” (Canada) și derulat de 19 ani în colaborare cu orașul Laval (Franţa), de 10 ani în colaborare cu orașul Garango (Burkina Faso), de 9 ani cu orașul Lovetch (Bulgaria) şi cu oraşul Suceava (România), de 7 ani cu orașul Mettmann (Germania) şi de 4 ani cu regiunea Chalcidique (Grecia). Acest proiect serbează valorile Francofoniei reunind iubitorii de limba franceză din cele 7 țări în jurul unei activități comune – dictarea – realizată sub formă ludică. În anul 2011, Suceava a primit invitația de a participa la acest concurs, proiectul devenind parte integrantă din programul anual al Asociației ,,Curcubeul Succesului” (România), în colaborare cu Asociația ,,Laval-Suceava” (Franța), plasat sub semnul înfrățirii celor doua orașe.

Proiectul educativ își propune cunoașterea valorilor culturale ale spațiului francofon, respectul unității în diversitate, al multiculturalității, dar mai ales motivarea elevilor pentru redescoperirea limbii franceze. În anul şcolar 2020 – 2021, în spiritul promovării acestor valori, concursul a fost derulat în cadrul proiectului Erasmus + „Găseşte-ţi drumul … Îndrăzneşte Europa! ” – « Trouver sa voie… Oser l’Europe ! », proiect de parteneriat între Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava şi Liceul « Ambroise Paré » Laval, Franţa.

De asemenea, ca în fiecare an, elevii și-au păstrat entuziasmul și dorința de a simți emoțiile competiției, înregistrându-se un număr de 90 de elevi ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, din 15 licee ale județelor Suceava, Dâmbovița și Sibiu.

În deschiderea activității a luat cuvântul directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Mușat”, Suceava, prof. Niculina Ciosnar, care a felicitat consecvența elevilor care, și în context online, și-au manifestat interesul de a participa. Doamna lect. univ. dr. Mariana Șovea, director al Alianței Franceze din Suceava, a marcat prin discurs prima colaborare cu Alianța Franceză, ca extensie a colaborării îndelungate cu Biroul Francez. Totodată, a subliniat importanța învățării limbilor străine ca prim prag de deschidere către piața internațională a muncii. Doamna Luiza Butnaru, vicepreședinte al Asociației „Curcubeul Succesului”, a oferit o privire în retrospectivă asupra începuturilor bunei relații stabilite între Suceava și Laval, pe fondul cărora a luat naștere această activitate. În încheiere, prof.Guillaume Delhommeau, coordonator proiect Erasmus+, a remarcat legăturile create între elevii români și cei francezi pe durata proiectului, depășind granițele geografice, liceenii francezi participând în organizarea dictării prin lecturarea și înregistrarea textelor.

Textul literar propus în acest an a fost un extras din romanul Kukum, al jurnalistului şi scriitorului canadian Michel Jean. Elevii au avut la dispoziție 30 de minute pentru redactarea lucrării și eventuale reaudieri ale dictării, apoi le-a fost solicitată încărcarea materialului pe platforma de desfășurare a competiției. Testându-și capacitatea de a îmbina elementele învățate de fonetică, vocabular, morfologie și sintaxă, dictarea s-a dovedit, respectând tradiția, o adevărată provocare, îndemnând copiii la o parcurgere atentă a acesteia.

Deoarece concursul «La Dictée Lavalloise » conturează un univers ce promovează valorile francofone, acesta păstrează an de an un mediu propice dezvoltării lingvistice, dar și afective, bucurându-se de susținerea cadrelor didactice, elevilor, părinților și a partenerilor locali.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava