Concert pascal
MOPAN Suceava

A murit Dr. Aurel Vainer, președinte de onoare al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) din noiembrie 2020, după ce în precedenții 15 ani fusese președinte al FCER și în perioada 2004 – 2016 deputat FCER, predecesor al actualului deputat și președinte FCER, Silviu Vexler.

Vainer s-a născut in 1932 la Ștefănești, un shtetl evreiesc de pe malul Prutului care desparte astăzi Romania de Republica Moldova. Una dintre amintirile sale timpurii era despre un comando al Mișcării Legionare, care era atunci la guvernare, spunându-i tatălui său că toate proprietățile lui urmau să fie confiscate pentru că era evreu.

Aurel Vainer, născut la 10 ianuarie 1932, a fost un economist român de etnie evreiască, care a îndeplinit funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România și Vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. A fost deputat în Parlamentul României, reprezentând această minoritate națională și religioasă. În 2004, a fost ales ca Vicepreședinte al Comisiei de Politică Economică, Reformă și Privatizare din Camera Deputaților.

În ianuarie 2017, Aurel Vainer a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a țării noastre – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

În 2018, Aurel Vainer a primit titlul de „cetățean de onoare al Capitalei”, conferit de primarul general Gabriela Firea. în semn de recunoaştere pentru apărarea valorilor tradiţionale spirituale iudeo-creştine și pentru combaterea flagelului antisemitismului din România. El a fost propus pentru această onoare de Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte la începutul anului 2018.

Patriarhul Daniel a scris în mesajul către Primăria Capitalei că l-a apreciat în mod deosebit pe Aurel Vainer pentru eforturile sale de păstrare a simbolurilor religioase în spațiile publice din România.

„Am apreciat în mod deosebit sprijinul pe care domnul preşedinte Aurel Vainer l-a acordat eforturilor de păstrare a simbolurilor religioase în spaţiile publice din România, precum şi pentru păstrarea orelor de religie în şcolile de stat din ţara noastră”, a scris ÎPS Daniel, care a concluzionat că prezența Dr. Vainer în Consiliul Consultativ al Cultelor din România, ca reprezentant al cultului mozaic, reprezintă un exemplu de solidaritate şi cooperare atât în România, cât şi la nivel internaţional.

Înmormântarea va avea loc marți, 2 noiembrie 2021,ora 14,00 la Cimitirul Filantropia din București.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava