MOPAN Suceava

Vineri, 27 decembrie, în a treia zi de Căaciun la Solonețu Nou a avut loc Festivalul Bucovinean al Colindelor, festival ce are loc anual, ajuns deja la a-V-a  editie. Gazda evenimentului a fost biserica romano catolică ”Coborârea duhului Sfânt” din localitate.

În urmă cu patru ani Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, și anume cea a colindatului. Astfel s-a născut ideea organizării Festivalului Bucovinean al Colindelor. Prin această acțiune s-a dorit ca toate comunitățile poloneze din Bucovina, precum și vecinii lor să se întâlnească într-o sărbătoare atât de importantă cum e Crăciunul, să colinde și să petreacă împreună ca într-o mare familie poloneză. Acțiunea „Festivalul Bucovinean al Colindelor” s-a organizat pentru prima dată la Solonețu Nou în ziua de 27 decembrie 2015. În cea de a treia zi de Crăciun, în biserica din Solonețu Nou au răsunat colindele a zece coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Gura Humorului, Pleșa și Vicșani), corul greco-catolic al parohiei Cacica „Maidancik”. Au fost interpretate câte 2 colinde de fiecare cor, în limba polonă, română și ucraineană. Cei prezenţi au fost întâmpinaţi de deputatul Victoria Longher care le-a urat tuturor bun-venit. În discursul sau a subliniat semnificaţia colindului şi a exprimat bucuria de a fi împreunǎ în zi de mare sǎrbǎtoare. După încheierea concertului din bisericǎ, cu toții s-au îndreptat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu „opłatek”, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului.

Pr. dr. Stanislav Cucharec a binecuvântat oplatele, iar apoi participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au servit din bucatele pregătite cu acest prilej. De la acest festival nu au lipsit: Victoria Longher – deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România – Ghervazen Longher, pr. Ciprian Antălucă – decan de Bucovina, pr. dr. Stanislav Cucharek – vicedecan de Bucovina, preoți din decanatul de Bucovina, reprezentanţi ai celui de-al V-lea schimb al Contingentului Militar Polonez care staţioneazǎ la Craiova în frunte cu comandantul adjunct Jarosław Kowalczyk, precum și corurile.

A V-a ediție a Festivalului Bucovinean al Colindelor la Solonețu Nou, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava