Ansamblul Ciprian Porumbescu - 65 ani aniversar
Galerie foto43 poze în acest set

În ultimii ani, am început a fi din ce în ce mai preocupați de mediul înconjurător, fapt îmbucurător având în vedere repercursiunile pe care le resimțim în mod direct asupra noastră: temperaturi și fenomene meteorologice extreme, trecerea la două anotimpuri, probleme de sănătate datorate poluării excesive ș.a.m.d.p.

Un lucru e cert, ce s-a deteriorat în ani de practică a idustrializării și promovării consumerismului, nu se poate vindeca peste noapte. Schimbarea se produce lent și în timp. Dar, totuși, prin acțiuni de ecologizare locale,ce aparent sunt mici și fără efecte imediate, prin repetivitate și exemplu de bune practici, contribuie la mișcarea globală de a reda viață naturii și speranță generațiilor următoare.

O astfel de acțiune locală a avut loc miercuri, 12 iunie 2019, în comuna Preutești, Județul Suceava, când peste 100 de participanți s-au dedicat celei de a doua ediții a campaniei de ecologizare „Luna Curățeniei”.

„Luna Curățeniei” face parte dintr-o serie de 12 acțiuni de implicare activă și voluntariatdin cadrul proiectului A.M.I.C- Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate și are ca scop angrenarea grupului țintă în activități voluntare spre soluționarea problemelor legate de protejarea mediului.Campania este organizată în fiecare an de implementare a proiectului în comunitățile marginalizate din comuna Preutești, de către Centrul Diecezan Caritas Iași în colaborare cu partenerii de proiect Primăria Comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești.

Anul acesta, ne-am propus să igienizăm spațiile verzi ale satului Basarabi iar cu ajutorul elevilor, a părinților și dascălilor acestora, a voluntarilor proiectului și membrilor comunității, am reușit să colectăm deșeuri și să ecologizăm curtea școlii Gimnaziale Basarabi, parcul, vatra satului și toate strazile lăturalnice din zona Basarabi.

Astfel, elevii Școlii Gimnaziale Basarabi ne-au oferit tuturor un exemplu, echipați cu saci de gunoi, mănuși, greble și mături au acționat împreună pentru o comunitate curată și sănătoasă. S-au strâns 90 de saci plini de ambalaje de plastic și alte materiale ce nu se dezintegrează în natură.

Felicitări tuturor participanților, organizatorilor, primăriei Comunei Preutești, școlii Gimnaziale Basarabi,elevilor, cadrelor didactice și părinților. Prin astfel de acțiuni onorabile nu facem doarcurățenie locală, ciprotejăm naturași îi arătăm că ne pasă. Schimbările de climă din ultimii ani ne obligă să acționăm dacă nu din respect, din nevoie, cu siguranță! – “Omul poate stăpâni natura cât timp ține seama de legile ei”-Grigore Antipa

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI: reducereanumărului de persoaneaflateînrisc de sărăcie și excluziune socială prin dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate: oferirea de serviciisociale (educaționale, consiliere, mediere, formare profesională), medicale (servicii stomatologice, servicii oftalmologice) și socio-medicale (servicii de îngrijire la domiciliu) pentru un număr de 560 persoane din comunitatea marginalizată (non romă) din comunaPreutești, județulSuceava. Cod proiect 115048

Valoareatotală a proiectului este de 16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 leivaloarenerambursabilă UE.

Perioada de derulare a proiectului este: 12 februarie 2018 – 11 februarie 2021.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava