MOPAN Suceava

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat joi, 11 decembrie, la sala “Nicolae Labiș” din cadrul Palatulului Administrativ, o ședință operativă de lucru cu structurile Ministerului Afacerilor Interne, precum și cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava, ca urmare a creșterii îngrijorătoare a manifestărilor violente asupra activiștilor de mediu, reprezentanților ONG-urilor, dar și a cetățenilor ce sesizează autoritățile competente cu privire la activități de tăieri ilegale și transport ilegal de lemn.

La ședință au participat comisar-șef Buga Adrian, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, colonel Lungu Mihai, șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, colonel Ghiață Costică, șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, comisar șef Epureanu Ionuț din cadrul I.P.J. Suceava, Gășpărel Mihai, inspector șef – Garda Forestieră Suceava, Solovăstru Valerian, director tehnic Direcția Silvică Suceava și Tulbure Cezar șef Birou pază din cadrul Direcției Silvice Suceava.
Având în vedere incidentele din seara de 9 decembrie a.c., luând în considerare necesitatea asigurării transparenței în funcționarea instituțiilor publice și responsabilizarea lor în raport cu cetățenii ca beneficiari direcți ai serviciilor publice, prefectul județului Alexandru Moldovan a invitat la ședință pe Cristian-Mihai Dide, reprezentantul Asociației Evoluție în Instituție, precum și activiștii de mediu, Daniel Bodnar și Ghinghilonschi Dănuț.

Tema discuțiilor a fost problematica vizând regimul silvic, precum și activitățile derulate de instituțiile cu atribuții în domeniu pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice.
Ulterior, a avut loc o întrevedere cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, la care a participat activistul de mediu Daniel Bodnar, comisar-șef Buga Adrian, șef al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava și prefectul județului Suceava.
Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, și-a exprimat indignarea și regretul pentru incidentul violent în care a fost implicat activistul de mediu Daniel Bodnar, condamnând ferm asemenea manifestări violente în spațiul public sau privat.
Totodată, solicită instituțiilor publice competente să ia măsuri imediate și ferme, considerând domeniu prioritar de acțiune prevenirea și combaterea faptelor antisociale din domeniul ordinii publice.
În acest sens, apreciază absolut necesară comunicarea directă dintre activiștii de mediu și conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, în orice moment, astfel încât să nu se mai repete incidente de acest gen.

Având în vedere unele aspecte sesizate de către activiștii de mediu, președintele Consiliului Județean Suceava și-a exprimat sprijinul în susținerea unor proiecte ce vizează împădurirea terenurilor degradate la nivelul județului, combaterea eroziunii solului, corectarea torenților, pepiniere silvice, acțiuni de terasare a versanților, de natură a ajuta ecosistemul, precum și în ceea ce privește o serie de modificări a actelor normative specifice domeniului, de natură a contribui la protejarea pădurii și exploatarea rațională a acesteia.
Au fost prezentate activitatea structurilor MAI și silvice până în prezent și identificarea unor soluții pe baza dialogului social cu privire la probleme întâmpinate de activiștii de mediu.
Totodată, întâlnirea de lucru a avut ca scop și stabilirea unui cadru de colaborare ulterioară și eficientizarea activităților derulate în sistem integrat, instituții publice – societate civilă.
În acest sens, pentru crearea unui cadru procedural eficient de colaborare între instituțiile publice cu atribuții în activitatea de prevenire și de combatere a delictelor silvice, dar și pentru realizarea unui control civic în privința funcționării pe principii transparente a activității instituțiilor publice, prefectul județului Suceava a propus realizarea unui protocol între Instituția Prefectului – Județul Suceava și asociațiile de mediu, ONG-uri de profil.
Nu în ultimul rând, motivat de importanța socială și economică a chestiunilor ridicate de către participanți, prefectul a dispus ca lunar, în ședințe extraordinare ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Suceava, să fie prezentate analize ale instituțiilor publice cu atribuții, urmând a fi invitați și reprezentanți ai asociaților de mediu, care vor avea posibilitatea expunerii unor probleme cu care se confruntă, dar și a monitorizării reale a demersurilor realizate.
Față de cele enunțate de către reprezentanții instituțiilor publice, Cristian-Mihai Dide, reprezentantul Asociației Evoluție în Instituție, a prezentat activitatea asociației în ceea ce privește inițiativele domnului Daniel Bodnar, solicitând identificarea unor soluții de natură a proteja integritatea fizică a activiștilor de mediu, precum și o formulă de colaborare cu instituțiile publice pe subiecte de mediu.  Daniel Bodnar a prezentat o serie de probleme punctuale identificate în activitatea desfășurată, în anumite zone ale județului, solicitând sprijinul autorităților în problema tăierilor ilegale și a comerțului cu lemn recoltat ilegal.
Concluzia comună a fost că aceste chestiuni sunt amenințări pe termen mediu și lung al sectorului forestier și domeniilor conexe, a calității mediului prin distrugerea ecosistemelor, a nivelului de trai a locuitorilor județului, influențând în mod negativ, atât din punct de vedere economic, cât și social, comunitățile locale.
Pentru perioada următoare, prefectul județului a dispus intensificarea activităților de prevenire și combatere a delictelor silvice, problematica fiind prioritară având în vedere specificul județului, dar și cazuistica înregistrată.
Nu în ultimul rând, a reafirmat sprijinul total pentru activitățile derulate cu respectarea cadrului legal de către activiștii de mediu și dispunerea măsurilor ferme în toate cazurile de încălcare a legii.
În urma ședinței de lucru au fost puse bazele colaborării între toate entitățile interesate de problematica de mediu și instituțiile cu atribuții în domeniu și s-a stabilit o periodicitate a unor întâlniri de lucru transparente care să constituie cadrul cooperării în acest domeniu prioritar.

Activiștii de mediu suceveni i-au băgat în ședință pe mai marii județului pe tema tăierilor ilegale de arbori, 9.2 out of 10 based on 12 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (12 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava