Muzeul Bucovinei

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava şi poliţiştii Biroului de Ordine Publică au desfăşurat activităţi investigative complexe pentru identificarea autorilor în mai multe cauze de furt din auto săvârşite pe raza municipiului Suceava în perioada februarie – martie 2018.
Activităţile au fost intensificate în condiţiile în care doar în primele două luni ale anului, pe raza municipiului, au avut loc 44 de furturi din auto, majoritatea fiind facilitate de faptul că proprietarii au lăsat la vedere bunuri de valoare sau nu şi-au asigurat vehiculele cu sisteme de închidere.

Totodată, în perioada 19 – 28 martie 2018 poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii de proximitate au desfăşurat activităţi preventive şi de informare. Au fost postate sub ştergătoarele vehiculelor parcate peste 1000 de materiale informative. De asemenea, au fost purtate discuţii cu şoferii şi proprietarii de vehicule în vederea responsabilizării acestora fiind atenţionaţi cu privire la depozitarea unor bunuri de valoare la vede în maşini.

O iniţiativă deosebită a constituit-o şi convocarea unei întâlniri cu administratorii şi personalul angajat al societăţilor comerciale având ca obiect de activitate jocurile de noroc. În parcările acestor unităţi şoferii veniţi să joace sume de bani garează vehiculele, lăsând în interiorul acestora de multe ori alte sume de bani sau bunuri de valoare. În aceste condiţii, personalul acestor unităţi a fost instruit să atenţioneze clienţii cu privire la riscurile la care se expun şi să le atragă atenţia acestora cu privire la lăsarea unor sume de bani în vehicule.

Iniţiativa poliţiştilor a fost apreciată atât de administratorii cluburilor şi sălilor de jocuri cât şi de clienţi, fiind instruite peste 100 de persoane.

În planul activităţilor investigativ-operative și de cercetare penală, poliţiştii au reuşit identificarea şi probarea activității infracționale a unui minor de 16 ani, din mun. Dorohoi.

Acesta a comis două infracțiuni de furt din autoturismele a două persoane vătămate de 35 şi 39 de ani municipiul Suceava, două infracțiuni de furt calificat din autoturismele altor două părţi vătămate din comuna Panaci și din municipiul Suceava, o tentativă la furt calificat din autoturismul unui bărbat de 45 de ani din municipiul Suceava și a unei infracțiuni de furt calificat în dauna unei femei de 55 de ani, în ultimul caz fiind vorba despre sustragerea unei biciclete de la parterul blocului în care domiciliază persoana vătămată.

Tânărul a pătruns în interiorul autoturismelor profitând de neglijența persoanelor vătămate care au lăsat portierele dezasigurate, prin spargerea unui geam de la portiere sau prin forțarea sistemului de închidere al portierelor. În cazul sustragerii bicicletei acesta a forțat sistemul de asigurare.

Bunurile sustrase din autoturisme au fost comercializate la persoane din anturajul acestuia, fiind recuperate în mare parte, iar sumele de bani au fost cheltuite.

Majoritatea faptelor enumerate au fost comise pe timp de noapte, pe raza cartierului Zamca din municipiul Suceava şi pe str. Mărășești.

În urma probatoriului administrat faţă de suspectul de 16 ani s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Ulterior, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava s-a dispus instituirea măsurii preventive a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, acesta având obligația de a nu părăsi limita teritorială a municipiului Dorohoi.

La finalizarea cercetărilor dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu propunere procedurală.

Pentru a preveni furturile din auto, poliţiştii recomandă:

– nu parcaţi autoturismul în zone neiluminate, la adăpostul întunericului, hoţii pot acţiona nestingheriţi;

– nu lăsaţi în interiorul autoturismului acte sau alte valori ;

– în timpul zilei asiguraţi-vă autoturismul prin blocarea tuturor portierelor ;

– când părăsiţi autoturismul, chiar pentru un minut, nu vă zgârciţi cu timpul dumneavoastră şi asiguraţi portierele ; indicat ar fi şi cuplarea sistemului de alarmă;

– nu lăsaţi în autoturism bunuri de valoare, genţi sau lucruri ce ar putea trezi interesul hoţilor; aceştia acţionează atât în parcările aglomerate cât şi din mers, încercând portierele maşinilor staţionate;

– dacă la bordul autoturismului aveţi montată aparatură electronică de valoare, gen, radio casetofoane scumpe sau CD playere, sisteme de navigaţie, staţii auto, este indicat să fie luate în casă pe timpul nopţii;

– încercaţi să montaţi aparatura audio pe un sistem tip şină, cu fişe, care să permită o deconectare uşoară şi fără riscuri ;

– nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii ;

– nu lăsaţi în maşină bani, cărţi de credit, ordine de plată sau alte obiecte ; obiceiul de a încuia în torpedou banii , atrage de obicei atenţia;

– cumpăraţi-vă şi dotaţi-vă autoturismul cu sisteme sigure antifurt pentru portiere, portbagaj şi nu în ultimul rând pentru rezervor.

Activităţi de prevenire a furturilor din auto, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava