MOPAN Suceava

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava a anunţat că susţine adoptarea legii învăţământului profesional dual. Preşedintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a arătat că o astfel de lege ar putea rezolva problemele cu care se confruntă companiile, inclusiv cele din judeţul Suceava, şi anume lipsa personalului calificat în mai multe domenii de activitatea. Lucian Gheorghiu a precizat că la nivelul judeţului Suceava au avut loc dezbateri publici cu reprezentanţi ai companiilor care au semnalat astfel de probleme, concluziile discuţiilor fiind centralizate într-un document la nivelul Camerei de Comerţ şi Industrie a României care a fost prezentat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării.

„În prezent, în România a dispărut aproape cu desăvârşire învăţământul profesional. Iar înurma discuţiilor cu oamenii de afaceri s-a constatat că acolo unde mai există acest sistem, acestea nu sunt adaptate la nevoia forţei de muncă actuală, având în vedere că de cele mai multe ori angajatorii caută meseriaşi, şi nu doar nu absolvenţi de studii superioare. Acei meseriaşi care sunt instruiţi pe o anumită meserie lipsesc în momentul de faţă. Din acest motiv această problemă a devenit una majoră, reclamată de multe firme”, a spus Lucian Gheorghiu.

În documentul prezentat de Camera de Comerţ a României se arată că în urma propunerilor primite din teritoriu, modelul de formare profesională cu teorie şi cultură generală şi de specialitate în procent de 55% şi pregătire practică practică – 45% nu ar fi de natură să încurajeze formarea profesională în sistem dual. Reprezenatanţii Camerei de Comerţ susţin modelul german, pe care îl consideră mult mai adecvat cerinţelor pieţei muncii, care ar presupune ca în formarea tinerilor în sistemul dual, 30% să fie teorie sau cultură generală şi de specialitate şi 70% pregătire practică. „Într-un asemenea sistem, rolul Camerelor de Comerţ şi Industrie devine foarte important, având în vedere că poate asigura o legătură solidă între elev-şcoală-companie, motiv pentru care legislaţia în domeniu necesită modificări importante, care să confere diferitelor tipuri de organizaţii competenţele necesare”, a precizat Lucian Gheorghiu.

Adoptarea legii învăţământului profesional dual este susţinută de CCI Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava