MOPAN Suceava

AEW, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții imobiliare din lume, parte a grupului financiar francez Natixis, a finalizat vânzarea clădirii de birouri America House situată în Piața Victoriei din București și a Promenada Mall, cel mai mare centru comercial din Târgu Mureș. AEW a intrat în România în 2007, achiziționând America House de la Globe Trade Center (GTC), şi Promenada Mall Târgu Mureș de la BelRom câteva luni mai târziu.

Tranzacțiile marchează intrarea oficială a ambilor investitori pe piața imobiliară din România. Un fond administrat de Morgan Stanley Real Estate Investing, divizia de investiţii imobiliare private a grupului Morgan Stanley, cu active sub administrare în valoare de aproximativ 40 de miliarde de lire sterline, în parteneriat cu David Hay, fostul CEO al AFI Europe Romania, a achiziționat America House, în timp ce Indotek, un grup de companii de administrare a investițiilor deținut de acționari americani și unguri, a achiziționat Promenada Mall Târgu Mureș.

AEW a fost asistat de o echipă formată din Clifford Chance Badea, biroul local al firmei internaționale de avocatură Clifford Chance, care a oferit suportul legal, Cushman & Wakefield Echinox, care a gestionat procesul de vânzare a America House și JLL, care a coordonat vânzarea Promenada Mall Târgu Mureș, cele două tranzacţii fiind realizate concomitent.

America House este o clădire de referinţă pe piața de birouri din București, fiind cea mai mare din zona Piața Victoriei, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 28.000 de metri pătrați. Portofoliul de chiriași include companii precum Schlumberger, Țuca Zbârcea & Asociații, McDonald’s, Ambasada Japoniei și Mastercard, şi beneficiază și de una dintre cele mai mari zone de retail dintr-o clădire de birouri. Spațiile de retail acoperă aproximativ 4.000 de metri pătrați și cuprind unități World Class, Starbucks, McDonald’s, Cooperativa FruFru sau Cărturești, furnizând astfel chiriaşilor o gamă variată de facilităţi.

Promenada Mall Târgu Mureș este cel mai mare centru comercial din județul Mureș, situat în centrul României, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 50.000 de metri pătrați. Cu peste 80 de magazine, 8 săli de cinema, restaurante, cafenele și alte opțiuni de divertisment, oferta Promenada este echilibrată și diversificată. Chiriaşii ancoră sunt Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Hervis, H&M, LC Waikiki, New Yorker, Deichmann, Takko, CCC, Pepco, Cinema City și Media Galaxy.

Echipa Cushman & Wakefield Echinox care a gestionat procesul de vânzare a fost condusă de Jeff Alson, International Partner, CEE Capital Markets, Tim Wilkinson, Partner, Capital Markets și Bogdan Gubandru, Business Development Manager. Echipa JLL a fost condusă de Andrei Văcaru, Head of Capital Markets. Asistența juridică a fost asigurată de o echipă multidisciplinară din cadrul Clifford Chance Badea, formată din Nadia Badea (partener și coordonator al practicii de M&A), Andreea Șișman (counsel în cadrul practicii de Banking & Finance), Mihai Măcelaru (counsel în cadrul practicii M&A), Radu Costin (avocat senior în practică M&A), Mădălina Mailat și Bogdan Micu (avocați). Avocații au oferit asistență pe parcursul întregului proces, de la etapa de due diligence la structurarea tranzacției, negocierea și redactarea documentației aferente.

Tim Wilkinson, Partener Capital Markets, Cushman și Wakefield Echinox: „Vânzarea unei proprietăţi de referinţă precum America House unui investitor global high-profile îmbunătățește vizibilitatea pieței locale și ilustrează în continuare modul în care jucătorii instituționali majori percep avantajele investițiilor în România. Această vânzare continuă tendința noilor investitori de a căuta oportunități ce oferă randamente mai atractive decât în ​​celelalte piețe majore din CEE. Suntem mândri că am făcut parte din această tranzacție și am asistat AEW în vânzarea cu succes a acestui activ imobiliar.”

Bogdan Gubandru, Business Development Manager, Cushman & Wakefield Echinox: „Succesul acestei tranzacții a fost rezultatul acoperirii globale a Cushman & Wakefield cu scopul atragerii de capital investițional necesar pentru achiziția de proprietăți de referinţă într-o piață dinamică și emergentă precum România. Atât piaţa de birouri, cât şi cea de investiţii, au cunoscut o dezvoltare solidă în ultimii ani, bazată în primul rând pe cererea de spaţii din partea companiilor multinaţionale care au găsit în Bucureşti un mediu optim de business. Pe baza acestor fundamente, suntem siguri că vom mai asista la alte tranzacţii importante, Bucureştiul continuând să atragă atenţia unor investitori noi.”

Mihai Măcelaru, counsel în cadrul practicii M&A a Clifford Chance Badea: „Simțim o reală satisfacție să fim alături de unul dintre clienții noștri tradiționali la nivel global la perfectarea acestor două tranzacții care vor rămâne cu siguranță o referință pentru piața imobiliară locală. Având în spate o colaborare diversă și pe termen lung cu AEW, am beneficiat de sprijinul transparent și profesionist al echipelor interne, reușind să acoperim cu succes toate aspectele complexe care au apărut pe parcursul tranzacției.”

Andreea Șișman, counsel în cadrul practicii Banking & Finance a Clifford Chance Badea: „Continuăm să ne implicăm în tranzacții cu impact semnificativ pe piaţă, de data aceasta, asistând simultan în două tranzacții care au adus la masa negocierilor doi giganți financiari şi unii dintre cei mai activi investitori în domeniul imobiliar din regiune. Aspectele financiare au implicat înțelegerea aprofundată a mecanismelor de finanțare utilizate în tranzacții de o asemenea complexitate, precum și raportarea la potențialul și realitatea din piața locală, pentru a identifica soluția financiară optimă pentru toate părțile implicate.”

Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania: „Vânzarea Promenda Mall către un investitor nou pe piața românească este o dovadă în plus că există lichiditate în orașele secundare din România, fapt susținut și de tranzacțiile pe care JLL le-a realizat în prima parte a anului. Mai mult decât atât, tranzacția  este deosebit de importantă într-o perioadă în care la nivel mondial apetitul pentru investiții în proprietăți deretail de pe piețe secundare s-a diminuat. În continuare, proprietățile performante oferă investitorilor dispuși să ia în considerare România, o rentabilitate foarte atractivă raportat la nivelul de risc.”

Cushman & Wakefield Echinox este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară de pe piața locală și afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Departamentul de Capital Markets al companiei este implicat în procesele de vânzare a activelor imobiliare de referinţă în România cu o valoare de piață de peste 250 de milioane de euro. Echipa Cushman & Wakefield Echinox de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor pe toate segmentele pieței imobiliare, inclusiv pe piața rezidențială. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.cwechinox.com.

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 51.000 de angajați în peste 70 de țări şi venituri de 8,2 miliarde de dolari, oferă servicii principale de consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul www.cushmanwakefield.com

Clifford Chance este prezent în România din 2006 și operează în prezent sub denumirea Clifford Chance Badea. Biroul din București este complet integrat în rețeaua globală și este implicat în mod constant în tranzacții complexe de împrumuturi sindicalizate, finanțare, restructurare, emisiuni și acțiuni Eurobond pe piețele de capital internaționale, instrumente financiare derivate, achiziții de companii de către investitori strategici sau fonduri de capital privat, proiecte de infrastructură și autostrăzi, investiții imobiliare, precum și litigii și arbitrajuri interne și internaționale. Pentru mai multe informații, vizitați www.cliffordchance.com

JLL (NYSE: JLL) este o companie lider în domeniul serviciilor profesionale, specializată în management imobiliar și al investițiilor. Viziunea noastră este de a remodela lumea imobiliară, creând oportunități și spații uimitoare în care oamenii își pot atinge ţelurile. În acest sens, vom construi o zi de mâine mai bună pentru clienții, oamenii și comunitățile noastre. JLL este o companie Fortune 500 cu venituri anuale de 16,3 miliarde de dolari, operațiuni în peste 80 de țări și peste 91.000 de angajaţi la nivel global la 31 martie 2019. JLL este numele brandului și o marcă înregistrată a Jones Lang LaSalle Incorporated. Pentru informații suplimentare, vizitați www.jll.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava