Concert pascal
MOPAN Suceava

Clauza de confidentialitate adresata unui salariat confera angajatorului un mijloc de protectie impotriva riscului divulgarii de catre respectivul salariat a secretelor comerciale ale angajatorului (ex. clienti, liste de preturi, know-how), secrete de care salariatul a putut lua cunostinta pe parcursul derularii contractului sau de munca. Incalcarea obligatiei de confidentialitate de catre salariat da angajatorului dreptul de a recurge la mijloacele legale pentru repararea prejudiciului pe care l-a suferit si pentru tragerea la raspundere a salariatului vinovat. Consecintele incalcarii clauzei de confidentialitate de catre salariat pot fi de natura patrimoniala, disciplinara sau chiar penala.

Raspundere patrimoniala pentru incalcarea confidentialitatii

Atunci cand salariatul care si-a asumat clauza de confidentialitate o incalca, angajatorul il poate trage la raspundere pentru prejudiciul produs pretinzandu-i sa plateasca despagubiri (daune-interese) corespunzatoare prejudiciului cauzat.

Evaluarea marimii prejudiciului cauzat de incalcarea obligatiei de confidentialitate si deci, a valorii despagubirilor datorate ca urmare a incalcarii clauzei de confidentialitate se poate face in trei moduri:

(a) pe cale amiabila (prin acordul partilor), in baza unei note de constatare si evaluare a prejudiciului, emisa de angajator dupa producerea prejudiciului (in limita maxima a 5 salarii minime brute pe economie);

(b) pe cale judiciara, adica de catre instanta de judecata, in functie de dovezile aduse de angajatorul prejudiciat sau

(c) pe cale conventionala, adica tot prin acordul partilor (insa dat anticipat), atunci cand, in afara de agrearea clauzei de confidentialitate, partile au stabilit si o clauza penala prin care au evaluat anticipat prejudiciul.

Pentru mai multe detalii despre clauza penala, cititi:

„Noul Cod Civil: Protejarea creditorilor in contracte prin clauza penala” si „Cand, cum si cat de mult poate judecatorul sa intervina intr-o clauza penala”

atentie De stiut: Exista si autori care sustin ca nu este posibila stabilirea unei clauze penale intre angajator si salariat. Totusi, aceste sustineri nu au nicio baza legala intrucat nu exista nicio restrictie legala in aceasta privinta; prin urmare, stabilirea unei clauze penale in cadrul relatiilor de munca ar trebui sa fie considerata admisibila.

Raspundere disciplinara pentru incalcarea confidentialitatii

Incalcarea obligatiei de confidentialitate de catre salariat poate atrage raspunderea disciplinara a acestuia daca o astfel de incalcare este catalogata ca si abatere disciplinara in contractul de munca al salariatului sau in regulamentul intern al angajatorului. Salariatul vinovat de incalcarea clauzei de confidentialitate poate fi sanctionat de angajator prin aplicarea unei sanctiuni disciplinare usoare (spre ex., avertisment), dar si prin sanctiuni severe (spre ex., concediere), in functie de propriile criterii si standarde ale angajatorului, dar si de alte elemente si imprejurari concrete ale situatiei.

Atentie: Raspunderea disciplinara pentru incalcarea clauzei de confidentialitate poate interveni, in mod evident, numai atunci cand incalcarea clauzei se face pe parcursul derularii raportului de munca.

Raspundere penala pentru incalcarea confidentialitatii

In anumite situatii particulare, incalcarea clauzei de confidentialitate poate atrage si raspunderea penala. Un exemplu in acest sens poate fi incalcarea unei clauze specifice de confidentialitate de catre un salariat care lucreaza in domeniul bancar; in acest domeniu, obligatia de confidentialitate este prevazuta, in primul rand, de lege (asa-zisa „politie bancara”), insa pentru salariati, poate fi concretizata si intr-o clauza de confidentialitate in contractul de munca; incalcarea acestei obligatii poate atrage raspunderea penala a salariatului vinovat, in anumite conditii prevazute de lege.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava