Concert pascal
MOPAN Suceava

Recent, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM alături de AMAZAG au organizat la Izbiceni (Olt) o întâlnire cu legumicultorii din zonă pentru a discuta despre importanța purtării echipamentului individual de protecție în timpul manipulării produselor de protecție a plantelor și despre factorii care îi determină pe fermieri să adopte acest comportament pentru a-și proteja sănătatea. Comunitatea locală s-a implicat activ și din discuțiile libere avutes-a putut concluzionafaptul că exemplul personal al fermierilor cunoscuți din regiune poate contribui la creșterea gradului de conștientizare a importanței purtării echipamentul individual de protecție în timpul utilizării produselor de protecția plantelor.

Ideile preconcepute legate de lipsa confortului în timpul purtării echipamentului de protecție, precum și lipsa de utilitate a purtării acestuia, dar și percepțiagreșită a comunităților locale atunci când fermierii îmbracă un astfel de echipament, pot fi depășite dacă există toate premisele necesare unui dialog sincer și pragmatic, așa cum a fost cel de la Izbiceni. Evenimentul ”Fii eroul solarului tău!” a fost organizat la Curtea Boierească din Izbiceni și a reunit peste 60 de legumicultori și reprezentanți ai fitofarmaciilor din zonă ce au ales să se implice în acest proiect de promovare a purtării echipamentului de protecție.

”Ne-am întâlnit astăzi ca să cumpărăm de la voi ceva – promisiunea că o să aveți grijă de sănătatea voastră. Foarte mulți dintre voi aveți grijă de plantele din solar, aveți grijă să cumpărați sămânța potrivită, produsul de protecția plantelor potrivit. Nu știu cât de mult aveți grijă și de sănătatea voastră. De aceea invitația noastră este să începeți să aveți grijă și de voi, la fel cum îngrijiți plantele. Într-un interval de 2-3 săptămâni legumicultori din rândul vostru au purtat echipamentul individual de protecție și sunt astăzi aici să vă prezinte experiența lor” – a vorbit în deschiderea evenimentului Laurenţiu Asimionesei, fondatorul platformei Amazag.

”Am ales să mă protejez pentru sănătatea mea”

Proiectul de promovare a purtării echipamentului individual de protecție a debutat în regiunea Izbiceni la începutul anului 2019, când a fost făcut un studiu la care au participat 150 de fermieri din zonă privind purtarea echipamentului individual de protecție (EIP), dar și o campanie de promovare a purtării EIP, prin dotarea fitofarmaciilor partenere cu panouri cu leduri luminoase unde rulează mesaje care îiîndeamnăpe fermieri să se protejeze purtând EIP. În ciuda restricțiilor impuse de evoluția pandemiei COVID-19, proiectul s-a derulat conform planificării și în anul 2020. La nivel de comunitate, au fost identificați,cu implicarea fitofarmaciilor partenere,legumicultorii care pot influența comportamentul celor din breasla lor și îi pot convinge, prin puterea exemplului personal, cât de important este pentru sănătatea lor să poarte echipament de protecție atunci când utilizează produse de protecția plantelor. În cadrul evenimentului 5 fermieri s-au adresat direct comunității din care fac parte și au vorbit despreexperiența lor în ceea ce privește purtarea echipamentului de protecție, motivele pentru care au purtat în trecut elemente ale echipamentului de protecție, precum și dacă aleg să se protejeze în continuare.

”Înainte să fac parte din acest proiect, purtam cizme, combinezon și mască atunci când făceam tratamente în solar. Am ales să mă protejez pentru sănătatea mea. Un dezavantaj ar fi legat de mărime. Ca să fie purtat de cât mai mulți fermieri cred că trebuie să se facă ceva legat de mărimi, atât la combinezon cât și la mănuși. Fiind mărimi atât de mari este dificil să aplici tratamente în solar îmbrăcat complet. Fermierii ar trebui să poarte mai des echipamentul de protecție, mai ales atunci când plantele au o înălțime mare, cândtoată pulberea de la atomizor o putem inhalăm în absența măștii” – le-a transmis celor prezenți Sîia Laurențiu, legumicultor în localitatea Izbiceni.

”Trebuie să înduri azi că să fii bine mâine”

Efectele utilizării produselor de protecție a plantelor fără echipamentul de protecție adecvat recomandat pe eticheta produselor nu sunt vizibile imediat, ci se văd în timp. Așadar este important de știut faptul că protecția fermierului este la fel de importantă precum este protecția plantelor.

”Am avut o serie de probleme de sănătate și am fost nevoit să port echipament de protecție. Anterior purtam doar mască. Acum după ce am testat toate componentele echipamentului de protecție sunt de părere că este un lucru bun să te protejezi. Ochelarii sunt ceva mai incomozi și combinezonul atunci când trebuie să faci tratamente la temperaturi mari. Folosesc echipamentul pentru sănătatea mea, pentru protecția mea. Este un lucru bun chiar dacă este incomod. Sunt soluții puternice care intră în contact cu piele și trebuie să te protejezi. Trebuie să înduri azi că să fii bine mâine” –  a adăugat  Marancea Cristian, legumicultor din localitatea Cilieni.

Legumicultorul Domnicu Gheorghe din localitatea Scărișoara le-a mărturisit celor prezenți la eveniment că purta echipament de protecție din când în când, însă odată ce a testat este hotărât să-l folosească de acum încolo. ”Nu e ușor să stai cu mască atât de mult timp, însă avantajele nu se văd acum, se văd mai târziu. Dacă puteți să purtați echipamentul de protecție ar fi bine să o faceți. Purtați echipamentul de protecție ori de câte ori este posibil” – a mai spus acesta.

Demersul privind purtarea echipamentului de protecție este unul început de către Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM cu mult timp în urmă. În urma experiențelor acumulate în această perioadă și în urma discuțiilor purtate cu fermierii din diferitele zone ale țării s-a ajung la concluzia că exemplul personal al unor modele din comunitate poate contribui la conștientizarea importanței purtării echipamentului individual de protecție

Bocai Valeriu, un fermier din Rusănești ne-a spus că înainte nu purta echipament de protecție. ”Aveam anumite haine pe care le foloseam doar la aplicarea tratamentelor. Uneori, atunci când plantele erau prea înalte puneam și mască. Îmi e mult mai bine acum de când am început să port echipamentul de protecție. Înainte, fără echipament, după fiecare tratament mă jenau ochii, însă cu ochelari este mult mai bine” –  adăugat legumicultorul din Rusănești.

Tu ce pui pe primul loc: sănătatea tasau cea a plantelor?

Un exemplu demn de urmat în ceea ce privește purtarea echipamentului individual de protecție este legumicultorul Dragu Marin, din localitatea Cilieni. ”Port echipament de protecție la fiecare stropire. Nu îl port de acum, ci îl port de 3-4 ani. Îl port pentru că m-am gândit la sănătatea mea. Am ales să mă echipez complet și corect pentru că am cultura în solar, iar numărul de tratamente aplicat este destul de mare, stropesc foarte des. Dacă stai zi de zi în substanțe este suficient să greșești o dată. Cunosc cazuri, legumicultori ce au avut contact accidental cu substanța pe care o foloseau pentru că nu purtau echipament. Dacă ești fermier este important să te întrebi ce pui pe primul plan: viața sau plantele? Vrei să ai culturi frumoase sau viață lungă? Le poți avea pe ambele dacă alegi să te protejezi. Nu costă așa mult să îți iei un echipament de protecție complet” – a spus legumicultorul Dragu Marin, din localitatea Cilieni.

Ultima parte a discuțiilor a fost alocată clarificărilor aduse de specialiștii Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România – AIPROM și de reprezentanții fitofarmaciilor din zonă: dl. Tomel Băețica și dna.Cica Petroi.

”Noi suntem aici să ne asigurăm că produsele de protecție a plantelor vă protejează culturile, dar nu vă cauzează nici un rău. Foarte mulți dintre cei cu care am stat de vorbă de-a lungul timpul ne-au spun că nu folosesc în mod regulat echipamentul individual de protecție. Atunci când folosiți produse de protecție a plantelor trebuie să urmați câteva reguli de bune practici pentru sănătatea și protecția dumneavoastră. Dacă din diferite motive nu puteți purta echipamentul complet de protecție, măcar purtați acele elemente care sunt cele mai importante. Trebuie să știți că în spațiile protejate cea mai mare contaminare cu produse de protecție a plantelor se realizează la nivelul picioarelor, până la genunchi. Nu este indicat să riscăm nimic atunci când vine vorba de sănătatea noastră” – Carmen Botez, Director Executiv AIPROM.

”Producătorul vă spune clar pe etichetă că produsul pe care îl utilizați este sigur cu respectarea condițiilor minime recomandate. Fiecare dintre voi știți mai bine ce purtați și ce vă permiteți să vă cumpărați pentru a vă proteja. Produsul de protecția plantelor cumpărat este sigur pentru utilizare atâta timp cât purtați echipament de protecție. În funcție de posibilitățile dumneavoastră puteți alege o mască mai de calitate, o pereche de ochelari mai buni, o pereche de mănuși cu o protecție ridicată. Tot ce contează este să vă protejați, numai așa aveți grijă de sănătatea voastră” –  Ionuț Dumitru, Coordonator Proiecte field-based AIPROM.

Echipa AIPROM dorește să mulțumească în mod special domnului Tomel Băețica și doamnei Cica Petroi, dar și fermierilor care au decis să facă parte din acest proiect.

Nu risca nimic! Echipează-te din cap până-n picioare!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava