MOPAN Suceava

Cel de-al 6-lea Summit al Şefilor de Guverne din statele Europei Centrale şi de Est şi Republica Populară Chineză (formatul de cooperare „16+1”) s-a desfăşurat la 27 noiembrie 2017, la Budapesta. Delegaţia oficială a României a fost condusă de către domnul Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene, şi a inclus reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Energiei, Ministerului Transporturilor,  Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

Dezbaterile din cadrul Summit-ului au evidențiat interesul tuturor statelor participante pentru consolidarea acestui format de cooperare în contextul globalizării, fenomen ce impune un ritm alert al transformării legăturilor interumane tradiţionale, mai ales prin inovaţie şi orientarea către dezvoltare sustenabilă. Totodată, a fost evidențiată necesitatea valorificării sinergiilor dintre politicile europene şi inițiativele formatului “16+1” și ale proiectului Drumurilor Mătăsii, pentru o dezvoltare echilibrată a tuturor dimensiunilor conectivității, în contextul Parteneriatului Strategic Cuprinzător și al Platformei pentru Conectivitate dintre Uniunea Europeană și R. P. Chineză. La finalul reuniunii, a fost aprobat documentul intitulat “Liniile directoare de la Budapesta”, care stabilește domeniile prioritare de cooperare pentru anul 2018.

În discursul rostit în cadrul sesiunii plenare, domnul viceprim-ministru Paul Stănescu a subliniat poziția României de participare activă în promovarea colaborării multisectoriale în cadrul formatului 16+1: „Angajamentul nostru pentru implicarea în dezvoltarea cooperării în acest format s-a concretizat, recent, prin iniţiative care au vizat dimensiunea coeziunii şi a relaţiilor interumane, dar şi domeniul energiei, de importanţă strategică pentru toţi partenerii. Este cu atât mai îmbucurător că participăm la Summit-ul de la Budapesta la mai puțin de o lună de la prima reuniune a miniștrilor energiei și a târgului pentru energie din cadrul formatului 16+1, găzduită de România, în perioada 8-10 noiembrie 2017. Adresez, pe această cale, mulţumiri partenerilor noştri şi tuturor celor care au contribuit la desfăşurarea cu succes, la Bucureşti, a acestui eveniment, precum și, în această vară, a Dialogului Partidelor Politice, demersuri prin care România a evidențiat voința politică de a acționa coeziv și ca liant între Europa și China. Acțiunea noastră trebuie să fie una pragmatică, orientată către identificarea de soluții comune în fața provocărilor comune. Nu trebuie să uităm că destinatarii principali ai inițiativelor și proiectelor aflate în dezbatere sunt cetățenii noștri, resursa cea mai valoroasă a progresului națiunilor noastre. În contextul global actual, a devenit imperativă cooperarea paşnică şi armonioasă a statelor în urmărirea obiectivului comun al prosperităţii. Tocmai de aceea, dialogul pe tema cooperării dintre țările noastre trebuie să aibă în vedere toate dimensiunile conectivității. Dezvoltarea echilibrată a acestora este esențială pentru asigurarea unei implementări eficiente a obiectivelor formatului 16+1.”

Reuniunea a prilejuit o întrevedere privată cu premierul Consiliului de stat al R. P. Chineze, ES dl. Li Keqiang, precum și un dialog bilateral cu omologul chinez, domnul He Lifeng, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă. Șeful delegației române a adresat felicitări pentru succesul lucrărilor celui de-al XIX-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care au evidențiat atât progresul remarcabil pe care R. P. Chineză l-a realizat în domenii fundamentale pentru bunăstarea poporului chinez, cât și abordarea aplicată și integrată pentru dezvoltarea armonioasă în viitor. Totodată, demnitarul român a evidențat că dezvoltarea relațiilor bilaterale de cooperare reprezintă o prioritate pentru România, cu un accent special asupra dimensiunii economice și comerciale, în vederea valorificării oportunităților oferite de extinderea prezenței economice chineze în plan global, în contextul aniversării, în 2019, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-chineze și a 15 ani de la lansarea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

În prezența liderilor celor 17 delegații, în marja reuniunii, Geronimo Brănescu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, şi Zhi Shuping, preşedintele Administraţiei Generale pentru Supravegherea Calităţii, Inspecţie şi Carantină a Republicii Populare Chineze, au semnat Protocolul privind condițiile sanitar-veterinare şi fitosanitare pentru exportul de lucernă românească în R. P. Chineză. Documentul încheie procedura de verificare a condiţiilor de producere, procesare şi autorizare a operatorilor economici români care vor desfăşura activităţi de export a fânului de lucernă în R. P. Chineză, cu impact direct asupra volumului schimburilor comerciale bilaterale.

În planul cooperării financiar-bancare, evenimentul a prilejuit și încheierea Acordului de asociere interbancară 16+1, Eximbank România devenind parte semnatară a acestui document.

Programul oficial a inclus, de asemenea, o întrevedere separată a înaltului demnitar cu cei peste 40 de antreprenori români ce au luat parte la Forumul economic 16+1 organizat în marja Summit-ului (a treia delegație ca număr de participanți, după R. P. Chineză și Ungaria), și o vizită la expoziția găzduită de compania Huawei pe tema cooperării în domeniul orașelor inteligente (smart city).

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava