MOPAN Suceava

Institutul Cantacuzino de la Bucureşti nu a confirmat suspiciunea de botulism la pacientul de 71 de ani internat la secţia de boli infecţioase de la Spitalul judeţean Suceava. Bătrînul va fi externat în curînd, pentru că starea lui de sănătate are o evoluţie foarte bună.

„În cursul zilei de ieri am primit buletinul oficial cu rezultatul analizelor trimse de către noi la Institutul Cantacuzino. Analizele efectuate acolo nu confirmă prezenţa toxinei botulinice. Acest rezultat negativ însă nu exclude total diagnosticul, el rămînînd unul clinic, pus pe baza simptomatologiei prezentate de pacient. Un alt argument în susţinerea acestui diagnostic clinic este evoluţia favorabilă pe care pacientul a avut-o după administrarea tratamentului specific”, a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu.

Dr. Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului judeţean de Urgenţă Suceava, spune că nu se poate exclude o intoxicare uşoară cu toxină botulinică, motiv pentru care rămîne suspiciunea clinică. „În ceea ce priveşte starea de sănătate, funcţiile vitale sunt normale în acest moment, evoluţia simptomelor neurologice a fost favorabilă încă de la administrarea primei doze, din momentul în care familia a primit donaţia de vaccin antibotulinic. În momentul de faţă se pune problema ca pacientul să fie externat, cu recomandările de rigoare. S-au infirmat şi alte afecţiuni posibil letale, cum ar fi fost meningita TBC sau neurovirozele cu evoluţie rapid progresivă, deci vorbim de un pacient la care diagnosticul este primordial celui de laborator”, a declarat Brădăţan.

Pacientul, în vârstă de 71 de ani, din Liteni, a ajuns la Spitalul Județean Suceava, săptămîna trecută, cu simptome specifice botulismului. Bătrânul susține că a consumat conservă de pește cumpărată, nu preparată acasă. Pentru a se evita sincopele în aprovizionare şi comunicare înregistrate în cazul celuilalt bărbat, tot 71 de ani, dar din Mălini, şi diagnosticat cu botulism în luna aprilie, distribuitorul de medicamente al Ministerului Sănătății, Unifarm, a anunţat că a trimis serul antibotulnic direct pacientului sub formă de donaţie.

Nici acum nu este clar cine și cum a furnizat tratamentul primului pacient, cu botulism confirmat şi de Institutul Cantacuzino. Atât Spitalul Județean, cât și Direcția de Sănătate Publică s-au plâns că tratamentul nu exista în țara noastră. Ulterior, au apărut informații că o familie din Ucraina a trimis la Suceava o primă doză de tratament pacientului, iar ulterior că spitalul ar fi achiziționat completarea în schimbul unei sume de peste 10 mii de euro. Pe de altă parte, directorul Unifarm, aflând aceste informații, a dezmințit tot și a declarat că toate dozele de tratament au fost donate gratuit și la Suceava, și la Bacău, Baia Mare și Oradea, acolo unde se înregistraseră cazuri de botulism.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava