MOPAN Suceava

Faptul că membrii coaliției de guvernare joacă alba-neagra pe subiectul creșterii subvenției pentru bursele studenților nu poate decât să demonstreze faptul că studenții nu par să conteze în ochii decidenților. Aparent orice este mai important pentru guvernanți decât sprijinirea generației actuale de tineri care va crea forța de muncă calificată în viitor. Această realitate este, desigur, total asincronă față de declarațiile guvernanților.

De aproape un an de zile ne aflăm într-o situație care frizează absurdul. Deși s-a stabilit formal faptul că trebuie crescut cuantumul minim legal al burselor, Guvernul ignoră exercitarea propriilor atribuții pentru creșterea subvențiilor de bursă, astfel încât să poată crește cuantumul minim fără diminuarea numărului de bursieri. ANOSR solicită Guvernului să ia în discuție și să aprobe cu celeritate hotărârea de guvern prin care subvenția pentru acordarea burselor crește de la 201 lei/lună la 242 lei/lună. În timp ce membrii Guvernului pasează responsabilitatea de la unul la altul, studenții ce beneficiază de bursă socială trebuie să aleagă ce masă iau astăzi.

ANOSR a calculat coșul minim de consum pentru anul 2020, iar conform datelor obținute studenții plătesc în medie 228 de lei pentru serviciile de cazare asigurate de universități. Având în vedere cuantumul minim al bursei sociale de doar 580 de lei, după ce își plătește regia de cămin, un student căminist rămâne cu aproximativ 12 lei pentru cele 3 mese zilnice.

ANOSR a solicitat în nenumărate rânduri actualizarea subvenției pentru burse, în contextul în care 63% din creșterea solicitată de noi reprezintă exclusiv ajustarea cu inflația față de ultima modificare din 2017. În cadrul Adunării Generale a ANOSR, liderii mișcării studențești din întreagă țară au solicitat guvernanților îndreptarea situației curente și au atras atenția asupra situației dificile prin care studenții trec. Studenții au nevoie de fapte, nu vorbe, iar tardivitatea cu care deciziile se iau cu privire la bunăstarea acestora denotă o crasă lipsă de interes.

„Deși am primit angajamente din partea unor membri ai Guvernului cu privire la susținerea creșterii subvenției pentru burse, în Guvern se pasează responsabilitatea asumării acestui proiect. În acest sens, solicităm în special Ministerului Educației și Ministerului Finanțelor să precizeze public poziția lor pe acest subiect. Dacă faptul că suntem în coada clasamentului european privind cheltuielile publice/student și inechitatea în educația terțiară nu sunt suficiente, măcar responsabilitatea față de rigorile legale și față de obiectivele asumate public prin Programul de Guvernare și proiectul „România Educată” ar trebui să mai însemne ceva pentru decidenți.” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava