Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, a declarat că Ministerul Energiei a adus patru modificări Ordonanței de Urgență 114/2018, toate având scopul protejării consumatorilor casnici de energie electrică și gaze din România. Alexandru Băișanu a spus că prima modificare îi vizează pe consumatorii casnici de gaze naturale, prin faptul că producătorii de gaze naturale vor avea obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili. „Această măsură va permite menținerea acestui preț, fără riscurile unor creșteri viitoare incontrolabile, populația având astfel o predictibilitate în raport cu facturile la gazele naturale în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022”, a precizat Băișanu. El a adăugat că în același timp, producătorii de gaze naturale vor avea obligația să vândă cu prioritate către furnizori, în condiții reglementate de ANRE, pentru asigurarea întregului necesar de consum și al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, din producția curentă și/sau din depozitele de înmagazinare. Deputatul ALDE de Suceava a mai afirmat că a doua măsură prevede reducerea, de la nivelul de 2%, la nivelul inițial de 0,2%, a contribuţiei din cifra de afaceri pe care o vor plăti producătorii de energie electrică pe bază de cărbune, ceea ce va reduce presiunea exercitată asupra acestor producători de valoarea ridicată a certificatelor de CO2.
„A treia modificare vizează stabilirea la nivelul de 6,9% a ratei de rentabilitate a capitalului investit (RRE) pentru distribuitorii de energie electrică și gaze naturale. Acest lucru creează premisele unor investiții mari în rețelele de electricitate și gaze naturale”, a declarat Alexandru Băișanu.
Deputatul ALDE de Suceava a făcut referire și la o modificare a ordonanței 114 prin care s-a realizat o corecție adusă legislației care prevede extinderea rețelelelor de distribuție a gazelor naturale la nivelul întregii țări, în sensul că autoritățile publice locale vor putea acum să acceseze și fonduri publice pentru a astfel de investiții. Băișanu a spus că astfel, tot mai multe localități vor putea beneficia de acest serviciu public.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava