Concert pascal
MOPAN Suceava

Festivalul Filmului Francez, organizat an de an de Institutul Francez din România, se află la cea de a 26-a ediţie, în perioada 1-12 iunie 2022.

La Suceava, între 9-12 iunie, a patra ediţie a acestui minunat eveniment cultural, organizat de Alianţa franceză în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” şi Casa de Cultură a Studenţilor, va avea loc şi anul acesta în Auditorium-ul „Joseph Schmidt” într-o succesiune de producţii cinematografice de mare calitate artistică.

„Nos yeux grand ouverts”/„Ochii noştri larg deschişi” este tema aleasă pentru ediţia din acest an. Cele mai recente filme franceze vor fi proiectate în cinematografe şi în aer liber, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Brăila, Braşov, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

Competiţia Tinerelor Talente – Lungmetraj pune în lumină, ca în fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze prin cinci remarcabile lungmetraje de debut, care vor concura pentru premiul Publicului : o bursă de 1000 de euro oferită de Institutul francez realizatoarei sau realizatorului filmului câştigător, precum şi support financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului român care va alege să aducă filmul pe ecranele din cinematografele autohtone.

Printre premierele naţionale confirmate în această secţiune se numără două filme selecţionate la Semaine de la Critique : „Bruno Reidal” de Vincent Le Port şi „Les Amours d’Anaïs” de Charline Bourgeois-Tacquet.

Pentru al doilea an consecutiv, Competiţia Tinerelor Talente – Scurtmetraj propune cinci producţii cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de 3 tineri critici de film – Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper – vor desemna câştigătorul acestei secţiuni.

Panorama filmelor anului secţiunea clasică, ce grupează succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate în festivaluri sau plebiscitate de public, va prezenta în premieră naţională titluri inedite precum comedia absurdă „Viens je t’emmène”/„Eroul nimănui” de Alain Guiraudie şi „L’évènement”/„Evenimentul” de Audrey Diwan, câştigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia.

În contextul preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, ediţia din acest an aduce o componentă cinematografică importantă. Secţiunea Regard vers l’Europe/Privire către Europa va celebra cooperarea cinematografică în Europa şi rolul determinant al Franţei în acest context, propunând câte o coproducţie franco-europeană marcantă pentru fiecare deceniu începând cu anii 1960.

„La Grande Bouffe”/„Marea crăpelniţă” de Marco Ferreri, coproducţie franco-italiană şi „Possession”/„Posesia” de Andrzej Zulawski sunt două din aceste filme.

La Suceava, Festivalul Filmului Francez 2022 se va desfăşura în perioada 9-12 iunie în Auditorium-ul „Joseph Schmidt”. Filmele pe care vi le propunem sunt: Oranges Sanguines (joi, 9 iunie, ora 20.00), Ibrahim şi La Grande Bouffe (vineri, 10 iunie, de la 18.30 şi 20.30), Olga şi Albatros (sâmbătă, 11 iunie, de la 18.00 şi respectiv 20.30), Enquête sur un scandale d’Etat şi L’événement (duminică, 12 iunie, de la 18.00 şi 20.30).

Intrarea este liberă pe toată durata festivalului.

Mai multe informaţii şi prezentări ale filmelor care vor fi proiectate la Suceava vor putea fi consultate pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 cât și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava