Concert pascal
MOPAN Suceava

Miercuri, 15 martie 2023, ora 18.00, în cadrul După-amiezilor francofone la Suceava, Alianța Franceză din Suceava organizează mai multe activităţi destinate celebrării limbii franceze şi francofoniei, în contextul sărbătoririi a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Prima activitate, Primăvara Poeților este o manifestare destinată celebrării artei poetice, inițiată de fostul ministru francez al culturii, Jack Lang, în anul 1999, şi care grupează activităţi diverse, organizate în toată lumea. Începând cu anul 2001, fiecare ediție are o temă specială, în jurul căreia gravitează creațiile poetice propuse de participanți. Speranța, Râsul, Copilăria, Ardoarea, Frumusețea, Curajul, Dorința, Efemerul au fost doar câteva din subiectele propuse în edițiile precedente.

Invitata celei de-a doua ediţii a acestei manifestări la Suceava este Jocelyne Renou, Președinta Asociației franceze Echanges culturels de Création Littéraire, Artistique, Technique et Scientifique/Schimburi Culturale de Creație Literară, Artistică, Tehnică și Științifică (ECCLATS), o asociație care organizează diverse activități culturale – conferințe, expoziții, seri de lectură, concerte, etc.

Jocelyne Renou, absolventă a Conservatorului de Artă Dramatică și a Școlii Internaționale de Teatru Jacques Lecoq, participă la acest eveniment de mai bine de 15 ani, în ultimii 8 în calitate de organizator și reprezentant al Asociației ECCLATS. Anul acesta, tema aleasă este cea a Frontierelor, ocazie cu care invitata acestei săptămâni ne va propune un recital de poezie fără frontiere.

Participanţii la această activitate vor avea astfel ocazia să asiste la un recital inedit de poeme de pe toate continentele, un moment special şi sensibil, în care Francofonia va fi onorată cu ajutorul limbajului poetic. Activitatea va avea loc on-line, pe platforma Google Meet (link de conectare https://meet.google.com/gjd-fsgq-diz).

Poezia, creativitatea şi Francofonia vor fi sărbătorite şi în cadrul activităţii Printemps francophone, coordonată de doamna profesoară Anamaria Munteanu şi desfăşurată în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Lațcu-Vodă”, Siret.

Manifestarea va avea loc în cadrul şcolii şi va reuni un număr de 15 elevi din clasele aVI-a și a VII-a, care vor desfășura următoarele activităţi: prezentări tematice în limba franceză, un recital de poezie,  interpretarea unor melodii  specifice „anotimpului renașterii” precum Hymne à la vie şi Donnez-moi, punerea în scenă a unei piese de teatru tematice –  Concert de printemps.

Prin activitatea desfăşurată, doamna profesor Munteanu Anamaria va încuraja exprimarea liberă a elevilor în limba franceză, utilizarea artei în exprimarea emoţiilor, promovarea valorilor Francofoniei.

Tot miercuri va avea loc şi activitatea Poètes roumains traduits en français, coordonată de doamna prof. dr. Sveica Loredana şi desfăşurată în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Suceava. Activitatea îşi propune să transfere emoția liricii românești spre cea franceză pășind cu atenție pe puntea îngustă între două limbi reprezentând două culturi diferite. Poeților români precum George Bacovia, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Ana Blandiana și mai ales poetului Mihai Eminescu li se vor oferi sonorități noi, inedite, pe parcursul a trei secvențe distincte de recitare în limba franceză.

La Chanson de Prevert a lui Serge Gainsbourg, muzica clasică interpretată la pian, chitară clasică și electrică, trompetă vor sublinia sensibilitatea interpretării elevilor de la clasele de filologie ale liceului.

Mai multe informaţii şi materiale video despre aceste activităţi vor fi disponibile pe adresa de facebook a Alianței Franceze din Suceava: https://www.facebook.com/Alliance-Francaise-de-Suceava-100509888805151 și pe site-ul Alianței Franceze din Suceava: https://afsuceava.ro. Activitățile se adresează tuturor categoriilor de public și sunt gratuite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava