Ambasadorul Ucrainei în România, Excelența Sa Oleksandr Bankov, a declarat astăzi, la Suceava, că un singur punct de trecere al frontierei dintre cele două țări deschis în județul Suceava este insuficient, iar din acest motiv ucrainenii nu pot profita din plin de liberalizarea regimului de vize. Oleksandr Bankov s-a întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, unul dintre subiectele discutate fiind necesitatea redeschiderii punctelor de frontieră din județ, închisă în anul 2010.  În cadrul întâlnirii, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava a făcut o scurtă prezentare a județului, subliniind legăturile puternice şi aspectele culturale care unesc cele două popoare, acțiunile desfășurate în cadrul parteneriatelor încheiate cu cele două regiuni din Ucraina, respectiv Cernăuți și Ivano-Frankivsk.

De asemenea, în timpul discuțiilor au fost prezentate principalele oportunităţi de investiţii, Viorel Seredenciuc subliniind în principal potenţialul turistic al judeţului Suceava și necesitatea diversificării modalităților de promovare turistică, inclusiv prin organizarea unor vizite în județ pentru reprezentanții agențiilor de turism din cele două regiuni din Ucraina.

Unul dintre subiectele discutate a fost necesitatea urgentării reabilitării infrastructurii de transport și a punctelor vamale de la granița România-Ucraina. Astfel, ambasadorul Ucrainei în România a arătat că în contextul liberalizării regimului de vize în spaţiul comunitar pentru cetăţenii ucraineni, persoanele din această țară care vor să intre în Uniunea Europeană prin Suceava, nu pot profita din plin de acest regim.  Oleksandr Bankov  a spus că acest lucru se întâmplă din cauza timpului foarte mare care trebuie petrecut în singurul punct vamal, deschis traficului, de la granița România-Ucraina, de pe teritoriul județului Suceava.

Tot în cadrul întâlnirii, au fost analizate și posibilitățile viitoare de cooperare, respectiv urgentarea introducerii transportului de persoane pe calea ferată pe ruta Cernăuți-Suceava și retur, dar și identificarea de soluții pentru scăderea timpului de așteptare în frontieră pentru persoanele din Ucraina care aleg să călătorească în Uniunea Europeană de pe Aeroportul Suceava. Atât ambasadorul Ucrainei, cât și vicepreședintele CJ Suceava au susținut împreună necesitatea redeschiderii punctelor de trecere al frontierei închise încă din anul 2010 pentru readucerea acestora la un standard conform cu Spațiul Schengen, dar și necesitatea dezvoltării cooperării între Camerele de Comerț și Industrie din Suceava și Cernăuți, a colaborării în domeniile situațiilor de urgență, agricultură, turism, sănătate, învățământ, precum și demararea procedurilor pentru pregătirea proiectelor transfrontaliere de interes comun în cadrul Programului transfrontalier România-Ucraina 2014-2020.

La finalul discuțiilor, Oleksandr Bankov a subliniat faptul că locul Ucrainei este în Uniunea Europeană, iar în acest demers, respectiv în contextul reformelor care au loc în țara pe care o reprezintă a simțit suportul României. Ambasadorul Ucrainei și-a declarat deschiderea și implicarea personală și a ambasadei pentru dezvoltarea cooperării între cele două țări, respectiv între Suceava și Cernăuți.

“Dorim  să aducem România mai aproape de Ucraina   prin turism și  colaborări bilaterale”

Tot astăzi, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, a avut o întrevedere și cu prefectul județului Suceava, Mirela Admonicăi, și subprefectul Silvia Boliacu, la care s-au purtat discuții legate de colaborarea bilaterală între cele două state și minoritatea ucraineană trăitoare în România. Ambasadorul a fost însoțit de deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, Nicolae Miroslav Petrețchi, și de  președintele Uniunii Ucrainenilor din Județul Suceava, inspectorul școlar Ilie Sauciuc.

“Obiectivul nostru este să deschidem România către  ucraineni”, a precizat de la bun început  ambasadorul Ucrainei în România, arătându-se interesat de  perspectivele dezvoltării turismului transfrontalier și de organizarea unor evenimente de amploare, în parteneriat. “Dorim  să aducem România mai aproape de Ucraina   prin turism, și prin colaborări bilaterale, prin participarea la evenimente de amploare pe plan național”, a declarat ambasadorul. El a explicat că,  mai ales în partea centrală a Ucrainei, din cauza lipsei de informare,  există o percepție greșită asupra României, întrucât ucrainenii nu cunosc transformările României după 1990 și cele de după aderarea ei la Uniunea Europeană. În acest context, ambasadorul este de părere că, printr-o strategie corectă    colaborarea româno-ucraineană, va  putea schimba în plan pozitiv această percepție.  Referitor la impresiile pe care și le-a format în legătură cu felul în care este percepută minoritatea ucraineană din România, acesta ambasadorul a precizat că, peste tot unde a făcut vizite,   la Baia Mare, Satu Mare se vede “o evoluție de amploare”.
În acest context, prefectul Județului Suceava, Mirela Adomnicăi,  și-a exprimat interesul pentru o colaborare mai îndeaproape cu deputatul ucrainenilor din România în Parlamentul României, dorind mai mult sprijin în acest sens pentru comunitatea ucrainenilor din județul Suceava. Ea a spus că în județul Suceava există 10 etnii conlocuitoare,  cele mai numeroase fiind ucraineană și polonă și că nu au fost probleme cu privire la respectarea drepturilor ucrainenilor. “Am convenit că minoritatea ucraineană poate deveni mai vizibilă, de aceea îmi  doresc mai multă implicare și din partea reprezentanților locali ai minorității, și din partea reprezentantului minorității în Parlamentul României. De asemenea, vă rog să contați pe sprijinul meu”.  La rândul său deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi s-a arătat deschis în sensul unei colaborări mai intense cu etnia ucraineană din județul Suceava,  precizând că își  dorește să facă mai mult pentru toate comunitățile ucrainene din România, răsfirate  în 12 județe al României.

La finalul întrevederii, ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov și-a exprimat  satisfacția de a fi găsit deschidere la nivelul Prefecturii Suceava: “Mă bucur că am avut această întâlnire, nu va fi ultima vizită, sper să avem o colaborare cât mai bună, ca prieteni și parteneri.  Vom  găsi împreună idei  de colaborare cu comunitatea ucraineană,  vom mări numărul activităților și prezența noastră pe plan regional și vom stabili  legături mai strânse cu Ucraina în ce privește problema forței de muncă, nevoile culturale, schimb de evenimente. Avem spațiu de manevră pentru a dezvolta relații de colaborare cu județul dumneavoastră”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava