Concert pascal
MOPAN Suceava

Plenul Senatului a adoptat în cursul zilei de astăzi amendamentele propuse de senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, la proiectul de lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Propunerea legislativă a fost adoptată cu 98 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.

Ovidiu Donţu a explicat că potrivit noilor prevederi legale, judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică care au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie nu vor mai beneficia de pensia de serviciu. De asemenea, într-un alt amendament aprobat de Senat se precizează că „nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83 indice 1 şi de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care ulterior eliberării din funcţie au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau infracţiunile în legătură cu acestea”. Ovidiu Donţu a mai declarat că într-un alt amendament care a devenit parte a acestei legi se precizează că punerea în mişcare a infracţiunii penale pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. 1 atrage de drept suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. În acelaşi amendament adoptat se mai spune că în această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public.

„Forma finală a legii este una echilibrată în sensul că a fost menţinută eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi numai pentru infracţiunile de corupţie, fiind eliminate prevederile referitoare la infracţiunile de serviciu, precum şi cele referitoare la infracţiunile cu intenţie săvârşite de magistraţi. În punctul sau de vedere, Consiliul Superior al Magistraturii a avut referiri privind scoaterea din text a infracţiunilor de serviciu pentru că pierderea pensiei de serviciu în legătură spre exemplu cu comiterea infracţiunii de neglijentă în serviciu ar putea avea probleme de constituţionalitate faţa de unele decizii ale Curţii Constituţionale, şi ar deschide o cutie a Pandorei care ar afecta sistemul de justiţie din România”, a mai precizat Ovidiu Donţu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava