MOPAN Suceava

Comisia juridică a Senatului României a adoptat în şedinţa de marţi cele trei amendamente propuse de senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, la proiectul de lege pentru completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Ovidiu Donţu a spus că în urma acestor amendamente, judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică care au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie ar putea să nu mai beneficieze de pensia de serviciu. De asemenea, într-un alt amendament propus de senatorul PSD de Suceava se precizează că „nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută la art. 82 şi 83 indice 1 şi de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor care ulterior
eliberării din funcţie au fost condamnaţi definitiv pentru infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau infracţiunile în legătură cu acestea”. De asemenea, într-un alt amendament se mai precizează că punerea în mişcare a infracţiunii penale pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. 1 atrage de drept suspendarea soluţionării cererii de acordare a pensiei de serviciu sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată până la soluţionarea definitivă a cauzei. În acelaşi amendament propus şi adoptat de comisia juridică se mai spune că în această perioadă, persoana faţă de care s-a pus în mişcare acţiunea penală beneficiază, în condiţiile legii, de pensie din sistemul public.

Ovidiu Donţu a explicat că membrii comisiei au dat raport de admitere cu amendamente proiectului de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, la care Senatul este cameră decizională. Proiectul de lege va fi dezbătut săptămâna viitoare în plenul Senatului.

„Principiul potrivit căruia magistraţii corupţi să nu primească pensie de serviciu a fost agreat de toată lumea. Forma finală adoptată este una echilibrată în sensul că a fost menţinută eliminarea pensiilor de serviciu pentru magistraţi numai pentru infracţiunile de corupţie, fiind eliminate prevederile referitoare la infracţiunile de serviciu, precum şi cele referitoare la infracţiunile cu intenţie săvârşite de magistraţi. În punctul sau de vedere, Consiliul Superior al Magistraturii a avut referiri privind scoaterea din text a infracţiunilor de serviciu pentru că pierderea pensiei de serviciu în legătură spre exemplu cu comiterea infracţiunii de neglijentă în serviciu ar putea avea probleme de constituţionalitate faţa de unele decizii ale Curţii Constituţionale, şi ar deschide o cutie a Pandorei care ar afecta sistemul de justiţie din România”, a spus Ovidiu Donţu, care a mai adăugat că „de asemenea au fost preluate două puncte de vedere ale Asociaţiei Magistraţilor referitoare la sediul materiei si la neretroactivitatea legii. Cred ca prin amendamentele adoptate am armonizat aproape toate punctele de vedere exprimate”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava