Concert pascal
MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Ana Birchall și ministrul Muncii din Azerbaidjan, Sahil Babayev, au co-prezidat, astăzi, 23 noiembrie 2018, lucrările sesiunii plenare a Comisiei Mixte Interguvernamentale de colaborare economică România – Azerbaidjan. Totodată, în marja sesiunii plenare a Comisiei Mixte, cei doi oficiali au avut și o întrevedere bilaterală. Pe agenda discuțiilor s-au aflat subiecte referitoare la stadiul actual și perspectivele cooperării economice româno-azere, în contextul parteneriatului strategic bilateral, cu accent pe proiectele bilaterale și regionale în domeniul conectivității și modalitățile de creștere și diversificare a schimburilor comerciale dintre cele două țări.

În acest context, cei doi demnitari au reliefat relațiile excelente dintre România și Republica Azerbaidjan, al căror fundament solid îl reprezintă parteneriatul strategic bilateral, datând din anul 2009. Ana Birchall a reiterat faptul că România a fost una dintre primele țări care au recunoscut independența Republicii Azerbaidjan și primul stat membru UE care a încheiat un parteneriat strategic cu Baku. Totodată, a punctat evoluțiile pozitive înregistrate în ultimii ani în planul comerțului bilateral, subliniind necesitatea creșterii și diversificării cooperării economice în sfere precum tehnologia informației și comunicațiile, turismul, lucrările de infrastructură, agricultura. În context, a fost evocată posibilitatea organizării, în viitor, a unui Forum de afaceri comun.

“Reluarea activității Comisiei Mixte Interguvernamentale de cooperare economică și tehnico-științifică româno-azeră este un punct de referință în evoluția parteneriatului nostru strategic. Creșterea volumului comerțului bilateral, precum și diversificarea cooperării noastre economice reprezintă obiective importante pentru perioada următoare”, a subliniat viceprim-ministrul român în contextul discuțiilor.

Oficialul român a abordat pe larg perspectivele colaborării în cadrul proiectelor cu impact regional în sfera energetică și cea a transporturilor. De asemenea, a punctat importanța dezvoltării conectivității dintre România și Republica Azerbaidjan, inclusiv prin deschiderea unei curse aeriene directe București-Baku și valorificarea oportunităților de cooperare între porturile Constanța și Baku (Republica Azerbaidjan), și a pledat pentru valorificarea oportunităților de cooperare în domeniul energetic.

“Există oportunități de consolidare a cooperării bilaterale în sectorul energetic, inclusiv în domeniul petrolului, gazului și energiilor regenerabile și în special în ceea ce privește proiectele strategice de transport al gazelor. Este în interesul companiilor din România și Azerbaidjan să intensifice cooperarea în aceste sectoare, cu accent pe explorarea, exploatarea și transportul gazelor naturale, pentru a identifica rute de transport al gazelor naturale cu potențial viabil, precum și interesele comune referitoare la participarea în cadrul proiectelor regionale de transport al gazelor”, a declarat Ana Birchall.

Interlocutorul a împărtășit evaluările privind relațiile excelente dintre România și Republica Azerbaidjan, precum și importanța valorificării oportunităților de creștere și diversificare a cooperării în plan economic. Ministrul azer a reliefat, la rândul său, oportunitățile existente în sferele transporturilor și energiei, atât în plan bilateral, cât și regional, și a exprimat convingerea că relațiile dintre România și Republica Azerbaidjan vor continua să se consolideze, în perioada următoare, în toate domeniile de activitate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava