Concert pascal
MOPAN Suceava

Vicepreședintele PMP, Marian Andronache, a declarat că având în vederea creşterea explozivă a preţurilor la energie electrică şi gaz din această iarnă care a generat o criză socială majoră, luând în considerare îndemnul nelegal al ministrului Energiei către români de a nu-şi plăti facturile şi neputinţa decidenţilor politici actuali de a promova politici publice care să limiteze impactul acestui val de scumpiri, singura soluţie veritabilă este o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la curent şi gaze pe întreg parcursul anului 2022.

El a arătat că acest lucru se poate face relativ uşor prin convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să promoveze un astfel de act legislativ. ”Refuzul coaliţiei PSD – PNL – UDMR de a promova o astfel de lege ne-ar arăta că, de fapt, asistăm la un teatru de păpuşi în care guvernanţii mimează că nu mai pot de grija românilor, ei bucurându-se de fapt de încasările uriaşe la buget din TVA, accize, taxe, dividende şi impozit pe profitul companiilor de stat furnizoare de energie”,a  spus Andronache.

Liderul PMP susține că există patru mari avantaje ale propunerii PMP: scade presiunea imediată asupra bugetelor românilor şi nu există riscul unor debranşări; se câştigă timp în care guvernanţii pot lua măsuri efective pentru scăderea facturilor şi instituţiile de reglementare şi control se pot ocupa să verifice dacă legislaţia în vigoare cu plafonarea şi compensarea a fost aplicată corect de către furnizorii de gaze şi curent; se opreşte acumularea unor penalităţi colosale pentru populaţie; între timp, sunt şanse mari să se rezolve problemele sistemice internaţionale care au condus la explozia preţurilor de producţie la gaze naturale.

”PMP reaminteşte că, pe parcursul primului an marcat de pandemie (2020), Guvernul liberal condus de Ludovic Orban a promovat o legislaţie specifică privind amânarea plăţii ratelor la bănci. Or, am văzut că acea măsură nu a generat probleme structurale în sistemul bancar şi România încă nu a depăşit pandemia, deci, o astfel de măsură precum cea propusă de PMP este aplicabilă. De asemenea, Partidul Mişcarea Populară solicită decidenţilor din ministerele Economiei şi Energiei să încurajeze companiile de stat să crească nivelul producţiei interne de energie având în vedere majorarea cererii de pe piaţă şi a consumului. În anul cu cele mai mari preţuri (2021), România a importat cu 70% mai mult gaz decât în 2020, iar producţia a crescut cu doar 1,5%. Pentru 2022, se aşteaptă ca importurile să crească suplimentar cu aproape 30% în 2022. Ceea ce înseamnă că şi facturile vor creşte proporţionale. În acest răstimp, producţia internă ar urma să crească doar cu 1%. Aceste marje de creştere a producţiei interne sunt nejustificat de mici şi ele pot fi mărite dacă se iau decizii executive la nivelul companiilor de stat”, a mai spus Marian Andronache.

Andronache: ”Singura soluţie veritabilă este o lege care să permită eşalonarea plăţii facturilor la curent şi gaze pe întreg parcursul anului 2022”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava