MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, îi solicită din nou ministrului muncii, Marius Constantin Budăi, să rezolve problema foștilor angajați ai Geomold SA. Angelica Fădor i-a adresat o nouă întrebare ministrului muncii în care îi readuce acestuia în atenție situația persoanelor care au lucrat în subteran, la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Suceava, reorganizată prin HG 193 /1991 în S.C. GEOMOLD S.A., pensionari și viitori pensionari, care au fost excluși din categoria celor care au desfășurat activități încadrate în condiții speciale de muncă. „În luna iunie a.c., v-am adresat o întrebare în care vă prezentam situația discriminatorie creată atât între minerii de la unitățile miniere de exploatare față de cei de la IPEG, dar și între foștii lucrători în subteran de la IPEG, pensionați anterior datei de 01.01.2001 față de cei ieșiți la pensie după această dată. Având în vedere că răspunsul dumneavoastră la această întrebare nu conține nicio măsură concretă, vă întreb, încă o dată, domnule ministru, care este soluția pe care Guvernul o propune pentru repararea acestei nedreptăți, în vederea acordării de <drepturi egale pentru muncă egală>?”, l-a întrebat Angelica Fădor pe ministrul Marius Constantin Budăi.
Reamintim că la începutul acestei săptămâni, Deputatul PNL de Suceava s-a declarat total nemulțumită de modul în care ministrul muncii, Marius Budăi, tratează problemele pe care le au foștii angajați din cadrul Institutele de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG), cum este Geomold. Angelica Fădor a spus că la o întrebare adresată ministrului Marius Budăi pe această temă, acesta i-a transmis un răspuns total neadecvat. Ea a amintit că pensionarii de la aceste unități nu beneficiază de aceleași drepturi ca minerii deși au avut aceeași activitate. Deputatul PNL de Suceava a mai spus că Marius Budăi îi explică în răspuns situația pe care ea a prezentat-o, fără să vină cu soluții.
„Noi am cerut soluții, nu să ni se răspundă cu ceea ce a înțeles ministrul din cererea formulată”, a spus deputatul liberal sucevean.
Angelica Fădor a explicat că acum se face o mare nedreptate minerilor și lucrătorilor care și-au desfășurat activitatea în subteran în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice sau de exploatări în subteran pentru că nu se mai consideră activitate desfășurată în “unitate minieră ” și încadrată în condiții speciale de muncă.
Ea a arătat că în această situație se găsesc, în prezent, persoanele care au lucrat în subteran, pensionari și viitori pensionari la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Suceava care a fost reorganizată prin HG 193 /1991 în S.C. GEOMOLD S.A.
Deputatul precizează că în anul 1990, unitatea avea un număr de aproximativ 5000 de salariați, iar cei care își desfășurau activitatea în subteran executau lucrări de deschidere și pregătire, respectiv puțuri de extracție, galerii, nișe de legătură, suitoare, plane înclinate, camere speciale, abataje experimentale și altele în zonele aflate în exploatare a minereului neferos, la exploatările Leșu Ursului, Fundu Moldovei, Mestecăniș, la acumulările de sulf din Munții Călimani, la cele de baritină de la Holda și Ostra, de minereuri de fier de la Delnița, sau minereu de mangan în Bazinul Domelor.
De aceea, deputatul liberal sucevean consideră că egalitatea de șanse pentru angajații care își desfășoară activitatea în aceleași condiții nu ar trebui să fie doar teoretică.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava