MOPAN Suceava

Primarul comunei Iacobeni, Angelica Fădor, care se află pe locul doi pe lista PNL Suceava pentru Camera Deputaților, a declarat că PNL are prevăzute în programul său de guvernare măsuri clare pentru dezvoltarea satului românesc, dar și pentru crearea de locuri de muncă. Angelica Fădor a arătat că în programul de guvernare al PNL există propunerea de înființarea a unui Minister al Satului Românesc. „Se dorește ca toate fondurile care vor fi destinate satului românesc să fie cuprinse sub tutela unui singur minister, cel al satului românesc. Și asta deoarece în momentul de față noi ca primari trebuie să alergăm într-o mulțime de locuri pentru a reuși să accesăm fonduri pentru dezvoltarea localităților rurale, ceea ce nu este firesc. Ne dorim dezvoltarea satului românesc, ne dorim ca oamenii din sate să trăiască mult mai bine, atunci este firesc să avem acest minister care să ne ajute în final să accesăm mai ușor fondurile europene”, a explicat Angelica Fădor.

Candidatul PNL Suceava pentru Camera Deputaților a ținut să precizeze că din punctul ei de vedere, dezvoltarea satului românesc se va realiza cu adevărat în condițiile în care vor fi create și locuri de muncă pentru cei ce locuiesc în mediul rural. Angelica Fădor a arătat că în calitate de viitor parlamentar al PNL Suceava va face toate demersurile care îi vor sta în putință pentru a veni în sprijinul celor care doresc să implementeze proiecte europene în mediul rural. „Dacă nu avem locuri de muncă se va întâmpla ceea ce se întâmplă și în acest moment. Ne vor pleca tinerii la muncă în străinătate, se vor întoarce doar de sărbători sau să-și vadă pe cei dragi rămași acasă, și atât. Nu este suficient să aducem apă și canalizare, să asfaltăm drumuri. Sunt necesare și aceste investiții, dar nu sunt suficiente. Nu este suficient să facem școli și grădinițe care încet-încet rămân goale. Este necesar să avem locuri de muncă în satul românesc. Având locuri de muncă toate celelalte vin ulterior de la sine”, consideră Angelica Fădor. Ea consideră că tinerii care doresc să-și deschidă o afacere în mediul rural trebuie să fie sprijiniți mai mult de stat, inclusiv prin acordarea unor împrumuturi.

Candidatul PNL Suceava pentru Camera Deputaților a dat ca exemplu Grupul de Acțiune Locală Bazinul Dornelor, din care face parte și comuna Iacobeni, care prim ultima strategie de dezvoltare a stabilit acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de 80% pentru cei care dresc să dezvolte afaceri în mediul rural. „Nu este foarte mult sau suficient, dar este mai mult decât ceea ce este în momentul de față când vine vorba de accesarea fondurilor pentru mediul rural. Este extrem de important ca oamenii să-și permită să vină cu 20% din fonduri, sau eventual mai puțin, chiar 10%. Și aici consider că ar trebui efectiv sprijin din partea statului, pentru a acorda credite tinerilor care doresc să-și deschidă o afaceri în mediul rural. Credite care ar putea fi acordate pe o perioadă mai lungă, și la care să existe existe o perioadă de 1 – 3 ani în care să se achite doar dobânda, iar în momentul în care deschizi și merge afacerea, să ai de unde să rambursezi și rata și dobânda”, a precizat Angelica Fădor. Ea a subliniat că doar în acest fel tinerii vor putea fi determinați să rămână în comunitățile locale, să aibă unde să muncească și să ofere locuri de muncă și altora.

În calitate de primar, Angelica Fădor a ținut să precizeze că foarte important este ca și primăriile să fie deschise față de investitori și să-i sprijine cu tot ceea ce le stăm „omenește și legal„ în putință. Angelica Fădor a ținut să dea ca exemplu investitorii care au preluat exploatarea minieră din Iacobeni, acolo unde în continuare lucrează aproximativ 140 de persoane.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava