Comenzi MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, este total nemulțumită de modul în care ministrul muncii, Marius Budăi, tratează problemele pe care le au foștii angajați din cadrul Institutele de Prospecțiuni și Explorări Geologice (IPEG), cum este Geomold. Angelica Fădor a declarat că la o întrebare adresată ministrului Marius Budăi pe această temă, acesta i-a transmis un răspuns total neadecvat. Ea a amintit că pensionarii de la aceste unități nu beneficiază de aceleași drepturi ca minerii deși au avut aceeași activitate. Deputatul PNL de Suceava a mai spus că Marius Budăi îi explică în răspuns situația pe care ea a prezentat-o, fără să vină cu soluții.

„Noi am cerut soluții, nu să ni se răspundă cu ceea ce a înțeles ministrul din cererea formulată”, a spus deputatul liberal sucevean.

Angelica Fădor a explicat că acum se face o mare nedreptate minerilor și lucrătorilor care și-au desfășurat activitatea în subteran în cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice sau de exploatări în subteran pentru că nu se mai consideră activitate desfășurată în “unitate minieră ” și încadrată în condiții speciale de muncă.

Ea a arătat că în această situație se găsesc, în prezent, persoanele care au lucrat în subteran, pensionari și viitori pensionari la Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Suceava care a fost reorganizată prin HG 193 /1991 în S.C. GEOMOLD S.A.

Deputatul precizează că în anul 1990, unitatea avea un număr de aproximativ 5000 de salariați, iar cei care își desfășurau activitatea în subteran executau lucrări de deschidere și pregătire, respectiv puțuri de extracție, galerii, nișe de legătură, suitoare, plane înclinate, camere speciale, abataje experimentale și altele în zonele aflate în exploatare a minereului neferos, la exploatările Leșu Ursului, Fundu Moldovei, Mestecăniș, la acumulările de sulf din Munții Călimani, la cele de baritină de la Holda și Ostra, de minereuri de fier de la Delnița, sau minereu de mangan în Bazinul Domelor.

De aceea, deputatul liberal sucevean consideră că egalitatea de șanse pentru angajații care își desfășoară activitatea în aceleași condiții nu ar trebui să fie doar teoretică.

Ministrul Muncii i-a răspuns însă deputatului, într-un document pe nouă pagini, că persoanele înscrise la pensie anterior datei de 01.01.2011, nu fac obiectul recalculării prevazute de Legea nr. 192/2015 și Legea nr . 221/2018.

„Subliniem faptul că, având în vedere modificările legislative în domeniul pensiilor referitoare la acordarea unor beneficii pentru perioadele de activitate desfășurate în grupe superioare de muncă, legiuitorul a stabilit stagii complete de cotizare mai avantajoase numai în cazul condițiilor speciale de muncă și în situațiile expres prevăzute de lege în care grupa superioară de muncă realizată anterior datei de 01.04.2001 a fost asimilată condițiilor speciale, ca o recunoaștere a dificultăților, riscurilor și uzurii care în timp pot conduce la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților”, explică ministrul.

El mai arată că având în vedere Decizia nr . 9 din 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, apreciază că orice modificare legislativă în acest sens este pasibilă să fie declarată neconstituționaIă.

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, consideră că este de neacceptat un astfel de răspuns și că va reveni cu o întrebare în acest sens în speranța că ministrul Muncii va transmite informațiile prin care se arată modul în care va fi soluționată problema acestei categorii de salariați.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava