Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat că în cursul săptămânii trecute Camera Deputaților a votat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege care prevede creșterea vârstei minime de la 3 la 7 ani pentru trimiterea copiilor din sistemul de protecție în servicii de tip rezidențial.
Printre inițiatorii legii se numără și deputatul Angelica Fădor, aceasta declarând că în acest moment România încă are una dintre cele mai mari rate de copii în centre de plasament din Europa.
„Din păcate, în acest moment România are foarte mulți copii în centrele de plasament. Avem ca țintă, la sugestia Băncii Mondiale, UNICEF, dar și a DGASPC -ului, până în 2020, dezinstituționalizarea acestor copii și mutarea lor în centre mici de tip parental cu asistenți sociali sau în plasament la familie”, a declarat Angelica Fădor.
Ea a adăugat că prin acest vot vor fi modificate alin. (1) şi (2) ale art. 64 din Legea nr. 272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului. Astfel, plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani va putea fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis.
Deputatul PNL de Suceava a mai spus că un alt aspect benefic al modificării Legii adopției îl reprezintă faptul că odată cu trecerea de la centre rezidențiale la îngrijire familială, familii substitutive sau asistenți maternali costurile statului român cu plasarea copiilor în centre scad de șase ori  dacă minorul este plasat în familia extinsă sau substitutivă și de trei ori dacă este plasat la asistenți maternali.
„Această lege este o șansă la o dezvoltare armonioasă pentru toți copiii instituționalizați cu vârsta până la 7 ani. Obiectivul principal este unul clar – niciun copil în centre de plasament! Perioada în care un copil locuiește într-un mediu de familie este extrem de importantă pentru că îl pregătește, de fapt, fie pentru o reintegrare în familia biologică, fie pentru adopție”, afirmă Fădor.
Potrivit specialiștilor, copiii crescuți în centre de plasament au rezultate net inferioare din punct de vedere psiho-social și cognitiv, cu impact semnificativ inclusiv asupra IQ-ului: media pentru copiii plasați în familii de la maximum 6 luni e 101 și doar 86 pentru cei plasați între 6 luni și 24 de luni, 83 pentru cei integrați între 24 și 42 de luni. Aceste rezultate au arătat cât de nocivă poate fi instituționalizarea copiilor de cele mai multe ori având efecte ireversibile atât asupra comportamentului, cât și asupra dezvoltării ulterioare a minorilor.
Deputatul sucevean a mai spus că un aspect importante este faptul că femeile din Parlamentul României au găsit împreună, indiferent de partid, soluții la o problemă sociale extrem de spinoasă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava