MOPAN Suceava

71 de naţiuni s-au aliniat la startul preliminariilor ediţiei 1966 a Campionatului Mondial de Fotbal care a fost găzduit de Anglia. În 1964, campioană olimpică a fost Ungaria, 2-1 în finala de la Tokyo cu Cehoslovacia. Campionatul european a revenit Spaniei, care a trecut în ultimul act de URSS cu 2-1 la Madrid.

În preliminariile Mondialului din Anglia, bulgarii s-au descurcat din nou după un meci de baraj, 2-1 la Florenţa cu Belgia, după ce pierduseră la Bruxelles cu 5-0! Şi RFG a avut ceva emoţii, a remizat acasă cu Suedia, dar a învins în deplasare la Stockholm.

Franţa a eliminat lejer Norvegia şi Iugoslavia, iar Ungaria a trecut la fel de simplu de RDG şi Austria. Elveţia a avut ceva probleme doar cu Irlanda de Nord, care s-a „împiedicat” la Tirana, iar sovieticii după ce au pierdut în Ţara Galilor, le-au marcat 9 goluri danezilor şi cinci grecilor şi s-au calificat la turneul final.

Italia a revenit şi ea în top chiar dacă a pierdut în Scoţia, dar a trecut apoi clar de polonezi. Spania a avut nevoie un meci de baraj, scor 1-0 la Paris cu Irlanda.

În rest, Uruguay a învins pe linie Peru şi Venezuela, Chile a trecut la baraj de Ecuador, iar Argentina a avut dificultăţi doar cu Paraguay. Mexicul a „defilat” după 3-0 cu Honduras, 2-0 cu USA. Uşor s-a calificat şi RPD Coreeană după 6-1 şi 3-1 cu Australia.

Naţionala României a avut evoluţii bune doar la Bucureşti, 2-0 cu Portugalia, 3-0 cu Turcia şi 1-0 cu Cehoslovacia, dar a pierdut tot în deplasare. Oricum, generaţia acelor ani a obţinut câteva rezultate de excepţie, 3-1 cu Spania, 3-2 şi 2-1 cu Danemarca, 4-1 cu Cehoslovacia, 2-1 şi 3-0 cu Iugoslavia.

În preliminariile Campionatului Mondial din Anglia 1966 pentru România au jucat: Dan Coe, Greavu, Andrei, Georgescu, Ion Ionescu, Motroc, Dumitriu II, Codreanu (Rapid Bucureşti), Popa, Gergely, Pîrcălab, Nunweiller III (Dinamo Bucureşti), M.Ionescu, M.Dridea II, Badea (Petrolul Ploieşti), Hajdu, Creiniceanu, S.Avram (Steaua Bucureşti), Iancu, Mateianu (Progresul Bucureşti), Sasu (Minerul Baia Mare), Lereter (Ştiinţa Timişoara), Al.Vasile (Ştiinţa Cluj), Dumitru Popescu (Progresul Steaua), Hălmăgeanu (Progresul – Steaua).

Turneul final al Campionatului Mondial de Fotbal s-a desfăşurat între 11 şi 30 iulie 1966.
În grupa A, Anglia a învins Mexic cu 2-0 şi Franţa cu 2-0. Uruguay a remizat 0-0 cu Anglia şi cu Mexic, dar a trecut în meciul decisiv cu 2-1 de Franţa.

RFG a „măturat” Elveţia cu 5-0, a terminat la egalitate cu Argentina, dar a învins Spania cu 2-1 după ce a fost condusă pe tabela de marcaj. Argentina trecuse în prealabil de Spania şi Elveţia.

„Bombele” au fost în celelalte două grupe!

Mai întâi, Brazilia a fost eliminată după un 2-0 cu Bulgaria, a cedat cu 1-3 cu Ungaria şi cu acelaşi scor în faţa Portugaliei. Acest ultim meci este memorabil din punct de vedere negativ, fundaşul Morais faultându-l urât pe Pele. Totuşi, din echipa care învingea în Chile mai rămăseseră doar Djalma Santos, Garrincha şi Pele. Lusitanii i-au învins şi unguri, scor 3-1, deşi maghiarii aveau o linie de atac foarte bună cu Bene, Albert, Farkas şi Rakosi.

În fine, nici Italia nu a strălucit. După ce a învins Chile cu 2-0, a pierdut 0-1 cu URSS şi apoi 0-1 cu coreenii lui Kim Ir Sen. Golul victoriei asiaticilor a fost înscris de Pak Du ik care a ajuns celebru peste noapte. RPD Coreeană a mers astfel în sferturile de finală alături de sovietici.

Sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal din Anglia au fost realmente memorabile.
Ţara gazdă a trecut cu 1-0 de Argentina pe Wembley după un joc foarte dur. Sud-americanii au jucat la „rupere”, deşi aveau în echipă şi „artişti” ca Solari, Ratin, Onega, Mas sau Artime. După acest joc, selecţionerul Angliei, Alf Ramsey a făcut o afirmaţie şocantă: „Am jucat contra unei echipe de animale!”.

Imediat după această declaraţie Argentina a închis ambasada de la Londra, fiind nevoie de intervenţia ONU pentru calmarea situaţiei.

La Sheffield, RFG – Uruguay a fost 4-0, Haller marcând două goluri. Şi la sud-americani jucau nume mari precum Cortes, Salva, Rocha sau Ubinas.

La Sunderland, URSS – Ungaria s-a încheiat 2-1, golul decisiv fiind înscris de Parkuian.
Cel mai „tare” meci s-a disputat însă la Liverpool, unde în minutul 25 coreenii îi conduceau cu 3-0 pe portughezi. În acel moment a intrat în „scenă” formidabilul Eusebio da Silva Ferreira sau „Perla Mozambicului” care a marcat de patru ori, Jose Augusto punctând pentru 5-3 pentru Portugalia.

În semifinale, în opinia generală, formaţiile care au jucat frumos au pierdut.

La Liverpool, RFG – URSS a fost 2-1. Pentru nemţi au marcat Haller şi Beckenbauer, iar pentru sovietici Parkuian. Pentru sovietici evoluau gruzinii Hurţilava, Sicinava, Metreveli, dar şi Iaşin, Voronin şi Malafeev.

La Londra, Anglia a trecut de Portugalia cu 2-1. A fost meciul „pleşuvului” Bobby Charlton care a marcat în minutele 31 şi 79, Eusebio reducând din handicap din penalty.

Portugalia a cucerit medalia de bronz după ce a trecut cu 2-1 de URSS. Eusebio a deschis scorul din 11 metri, Malafeev a egalat, dar în minutul 88 Torres a înscris după o combinaţie Jose Augusto – Simoes.

Finala Campionatului Mondial din Anglia 1966 s-a jucat pe Wembley în 30 iunie.

În minutul 12 Wilson gafează, iar Haller pe fază înscrie. După doar 5 minute, Bobby Charlton centraeză şi Hurst egalează cu o lovitură de cap. Portarii Banks şi Tilkovski au apărat senzaţional în următoarele minute. În minutul 78 Hurst a şutat, Hottges a scos de pe linia porţii, dar Peters a marcat pentru 2-1 în favoarea Angliei. Cu un minut înainte de fluierul final, Schnellinger face henţ, nu se „pune”, Beckenbauer centrează şi Weber înscrie pentru 2-2 şi se joacă prelungiri!

În minutul 101 va avea loc una dintre cele mai controversate faze din istoria fotbalului. Allan Ball centrează, Hurst şutează sub bară, iar Hottges scoate în corner. În acel moment, tuşierul sovietic Refik Bahramov, de fapt uzbek, semnalizează gol, iar centralul elveţian Dienst validează. Nemţii nu protestează în faţa „coaliţiei” sovieto-britanice, iar englezii mai marchează o dată prin Hurst după a greşeală a lui Uwe Seeler.

Interesant este faptul că englezii nu-i vor mai învinge pe nemţi într-un meci oficial până în 2000.

Echipele care au jucat finala CM Anglia 1966:
Anglia: Banks – Cohen, Jackie Charlton, Bobby Moore, Wilson, Stiles, Bobby Charlton, Peters, Ball, Hurst, Hunt.
RFG: Tilkovski – Hottgers, Shultz, Weber, Schnellinger, Beckenbauer, Overath, Haller, Uwe Seeler, Held, Emmerich.
Arbitru: Gottfried Dienst (Elveţia)
Cel mai bun jucător al turneului final a fost declarat Bobby Charlton, în timp ce golgheter a fost Eusebio cu 9 goluri, urmat de Haller cu 6.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava