Concert pascal
MOPAN Suceava

Anul 2018 a fost unul excelent pentru luptele greco-romane din Suceava, în special în competiţiile interne, Campionate Naţionale şi Cupe ale României, unde rezultatele obţinute au fost cele mai bune de la din ultimii aproape 30 de ani. Luptătorii de la Clubul Sportiv Municipal Suceava şi Liceul cu Program Sportiv din Suceava, pregătiţi de antrenorii Valerică Gherasim, Andrei Bolohan şi Daniel Ciubotaru, au reuşit să urce pe podium la toate competiţiile naţionale la care au participat. Mai mult, sucevenii au reuşit să câştige medalii la toate Campionatele Naţionale pe echipe, la cele de juniori II, juniori I şi seniori, având mari şanse şi la tineret, dar în acest an federaţia n-a organizat o competiţie pe echipe la această categorie de vârstă.
Primele medalii au venit în luna martie a anului trecut, la Campionatul Naţional Individual pentru juniori II de la Târgu Mureş, unde luptătorii suceveni au urcat de trei ori pe podium. Cosmin Mihalache a câştigat argintul la 92 de kilograme şi Ștefan Marcu s-a clasat pe III la 80 de kilograme (ambii de la LPS Suceava), în timp ce Ioan Balan, de la CSM Suceava, a câştigat medalia de bronz la 60 de kilograme.

În luna mai, sportivii de la CSM Suceava au avut o comportare foarte bună la Campionatul Naţional Individual de seniori U23 (tineret) de la Iaşi, unde au câştigat nu mai puţin de cinci medalii, dar şi locul III în topul performanţelor pe cluburi. Chira Teodor a câştigat aurul la 97 de kilograme, Tudor Ursachi şi Adrian Agache au ocupat locul II la 63, respectiv 77 de kilograme, în timp ce Marian Handgaleţ şi Andrei Traian au câştigat bronzul la 55, respectiv 97 de kilograme.

A urmat mai apoi Campionatul Naţional Școlar de la Bacău, competiţie unde Bogdan Pop a câştigat aurul la 55 de kilograme şi Cosmin Mihalache a luat bronzul la 92 de kilograme, ambii luptând pentru LPS Suceava.

În luna iunie, sportivii suceveni au făcut senzaţie la Campionatul Naţional Individual de juniori I de la Câmpulung Muscel, de unde s-au întors cu şase medalii, dintre care două de aur, trei de argint şi una de bronz, LPS Suceava ocupând locul I în clasamentul pe cluburi. Adrian Agache a ieşit campion naţional la 77 de kilograme, Marius Blându, Răzvan Mihalache şi Marian Ion au câştigat argintul, la 63, respectiv 77 şi 97 de kilograme, iar Tudor Ursachi a câştigat bronzul, la 60 kilograme, toţi cinci luptând pentru CSM Suceava. La aceeaşi competiţie, Teodor Chira a luptat pentru LPS Suceava şi a ieşit campion naţional la 97 de kilograme.

Deşi sunt încă juniori I, cei mai buni luptători legitimaţi în Suceava la acest moment, Adrian Agache şi Teodor Chira, au avut un an foarte bun, inclusiv în competiţiile rezervate seniorilor. În luna iulie, cei doi au participat la Campionatul Naţional Individual pentru seniori, competiţie la care au urcat pe podium. Adrian Agache a câştigat bronzul la 77 de kilograme, aceeaşi medalie câştigând şi colegul său Teodor Chira, dar la 97 de kilograme, ambii pentru CSM Suceava.

În vară, luptătorii suceveni au participat şi la Campionatul Naţional de lupte pe plajă pentru juniori mici (III şi IV) de la malul mării. Component al lotului naţional de juniori III, ce-n luna iunie a participat la Campionatul European de lupte greco-romane, suceveanul Luca Giovani Popovici a reuşit să obţină medalia de bronz la 70 de kilograme, într-o competiţie în care a întâlnit şi sportivi de la lupte libere, avantajaţi în acest stil.

Sucevenii au obţinut patru medalii şi la Campionatul Naţional de juniori III şi IV. De la CSM Suceava, Felix Dediu a câştigat aurul la 48 de kilograme, iar Ștefan Balan a luat bronzul la 44 de kilograme juniori IV, în timp ce de la LPS Suceava, Dan Pavăl şi Cosmin Creţu au ieşit pe locul III la juniori III, la 68, respectiv 100 de kilograme.

Pe lângă Campionatele naţionale, sucevenii s-au remarcat şi la Cupa României. La seniori, Adrian Agache a luat aurul. La juniori II, Cosmin Mihalache a ocupat prima poziţie la 92 de kilograme, Teodor Vodă (45) şi Bogdan Pop (60)- locul III, toţi trei de la LPS Suceava, iar Ioan Balan (CSM Suceava) a câştigat aurul la 65 de kilograme. Ultima competiţie din an a avut loc la Putna, Cupa României de juniori I, acolo unde Adrian Agache a luat aurul, Mihai Căldăraru, argintul, iar Marius Blându a obţinut bronzul, toţi de la CSM Suceava, în timp ce Teodor Chira, de la LPS Suceava, a luat aurul la 97 de kilograme.

Pentru prima dată după foarte mult timp, luptătorii suceveni au reuşit să urce pe podium la toate Campionatele Naţionale pe echipe. Primul a fost cel de seniori, unde CSM Suceava a câştigat titlul de vicecampioană naţională după o pauză foarte mare, cu un lot foarte tânăr, majoritatea sportivilor fiind juniori I şi doar doi la tineret. Pentru Suceava au punctat: Marian Hangaleţ, la 60 de kilograme, Marius Blându, la 63 de kilograme, Tudor Ursache, la 67 de kilograme, Mihai Căldăraru şi Iulian Șopârlă, la 72 de kilograme, Adrian Agache, la 77 kilograme, Răzvan Mihalache şi Dan George Rotari, la 82 de kilograme, Mihai Corbu, la 87 de kilograme, Ion Marian şi Teodor Chira, la 97 de kilograme, iar Andrei Traian, la 130 de kilograme.

A urmat mai apoi o altă medalie naţională de argint, dar la campionatul pentru juniori II, cu echipa Liceului cu Program Sportiv Suceava, acolo unde sucevenii au fost foarte aproape de aurul naţional.

LPS Suceava a punctat în clasamentul general prin Teodor Vodă – 45 de kilograme, Denis Mihai – 51 kg, Bogdan Pop şi Gabriel Gâză la 55 de kilograme, Adrian Grecu – 60 kg, Alin Dosoftei – 65 kilograme, Vasile Cojoc – 71 kilograme, Casian Pulpă – 78 kilograme, Ștefan Marcu – 82 de kilograme, Cosmin Mihalache şi Cosmin Creţu – 92 de kilograme, iar Nicolae Pantiuc, la 110 kilograme.

Cea de-a treia medalie pe echipe a fost la juniori I, bronz pentru CSM Suceava. Pentru această performanţă au punctat: Marius Blîndu (63 de kilograme), Tudor Ursachi (67 de kilograme), Adrian Agache (77 kilograme), Marian Ion (97 de kilograme), Teodor Chira (130 de kilograme), Andrei Hriţuc (55 de kilograme), Marius Mănălachioaie (130 de kilograme), Marian Hangaleţ (60 de kilograme) şi Răzvan Mihalache (82 de kilograme). Sucevenii au avut o comportare foarte bună pe saltea, câştigând la individual cinci locuri I şi câte două locuri II şi III, CSM Suceava având astfel cele mai bune rezultate în clasamentul cluburilor. Din păcate, regulamentul Federaţiei Române de Lupte i-a împiedicat pe luptătorii suceveni să câştige aurul, deoarece la două dintre categorii n-au avut sportivi care să-i reprezinte.

În anul 2018, sucevenii au avut şi şase sportivi la loturile naţionale: Adrian Agache şi Teodor Chira la lotul naţional de juniori I, Cosmin Mihalache, Bogdan Pop şi Opan Balan la lotul naţional de juniori II, iar Felix Dediu la locul naţional de juniori III.

Pe finalul anului trecut, Adrian Agache şi Teodor Chira au participat la primul lor Campionat Mondial de seniori U23 (tineret), ce a avut loc la Bucureşti şi unde primul a ocupat locul 10, iar al doilea a venit pe 14. În plus au urcat pe podium la un puternic turneu internaţional în Turcia, unde au luat locul II, respectiv III.

„Anul 2018 a fost unul prolific pentru luptele greco-romane din Suceava, mai ales pe plan intern, unde am avut cele mai bune rezultate de după 1989 încoace, rezultate ce vin după 6-7 ani de muncă asiduă şi sacrificii. Avem un grup tânăr de luptători talentaţi, cu potenţial, ce pot să obţină rezultate mult mai bune, dar asta dacă am avea un nivel mai mare de finanţare, care să ne permită să ne pregătim la nivel maxim. Cei mai buni sportivi ai secţiilor noastre pe 2018, Adrian Agache şi Teodor Chira, au avut oferte de la alte cluburi din ţară, dar au ales să continue la cluburile ce i-au descoperit şi format, iar în 2019 sperăm să-şi depăşească obiectivele şi să obţină o medalie la europenele sau mondialele de juniori I şi să participe la europenele şi mondialele de tineret şi seniori. La juniori II, Mihalache, Pop şi Balan sunt în calcule pentru participarea la europenele şi mondiale, primul fiind şi la cele de juniori I. Potenţial avem şi cred că prin multă muncă, dar şi puţină şansă putem să obţinem o medalie la europene sau mondiale, una pe care o aşteptăm de ceva vreme. Avem o colaborare foarte bună cu mai multe instituţii şi firme, şi mulţumim pentru sprijin financiar şi moral Primăriei şi Consiliului Local Suceava, CSM şi LPS Suceava, IŞJ Suceava, colectivelor de profesori de la şcolile unde învaţă sportivii, părinţilor, sportivilor şi sponsorilor Sevi Ocu Caba (Restaurant Melody), Trutzi, Harivex, Fiziomed, Valexin, Valentin Stănuţ, George Andronic, Andrei Popuţă, Gheorghe Baltă, Nicu Cazac, Ilie Gherman. Sperăm ca și anul 2019 să fie unul deosebit și să avem parte de aceleași rezultate și aceeași colaborare bună” a declarat antrenorul Andrei Bolohan.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava