MOPAN Suceava

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, Nomenclatorul domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare, cât și structura instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016-2017.

Actul normativ modifică unele structuri ale instituțiilor de învățământ superior, la solicitarea acestora, rectifică specializări de școlarizare și introduce noi specializări evaluate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).

Printre cele mai importante modificări față de anul universitar anterior se numără:

  •  înființarea unei noi ramuri de știință, cu denumirea ”Informatică”, în cadrul domeniului fundamental Matematică și științe ale naturii;
  • introducerea în Nomenclatorul domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare, a trei specializări noi, care au în vedere corelarea cunoștințelor absolvenților cu cerințele și tendințele actuale de pe piața muncii, respectiv: ”Drumuri, poduri și infrastructuri militare” în cadrul domeniului de licență Inginerie civilă, ”Materiale energetice și apărare CBRN” în cadrul domeniului de licență Inginerie de armament, rachete și muniții și ”Design aeronautic” în cadrul domeniului de licență Inginerie aerospațială;
  • modificarea denumirii specializării ”Transmisiuni”, din cadrul domeniului de licență Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale, în ”Comunicații pentru apărare și securitate”, cu încadrarea în același domeniu de licență.

Documentul adoptat miercuri, 18 mai, de guvern menționează și cele 26 de specializări/programe de studii, din cadrul unor universități de stat și private, care intră în lichidare și pentru care nu se mai organizează admitere începând cu anul universitar 2016-2017. Intrarea în lichidare are loc fie la propunerea instituțiilor de învățământ superior, fie ca urmare a evaluării externe a calității, efectuate de ARACIS, din care rezulta neîndeplinirea standardelor de calitate sau depășirea termenului de evaluare periodică.

Nomenclatorul domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare și structura instituțiilor de învățământ superior se aprobă anual, prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educației.

Totodată, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, ciclul I și ciclul II de studii universitare pot fi oferite comasat, într-un program de studii cu o durată cuprinsă între 5 și 6 ani, la învățământul cu frecvență, pentru specializările reglementate sectorial în cadrul Uniunii Europene, respectiv: Medicină, Medicină dentară, Farmacie, Medicină veterinară, Arhitectură. Diplomele obținute astfel sunt echivalente diplomei de master, cu nivel de calificare 7.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava