Ansamblul Ciprian Porumbescu - 65 ani aniversar

Senatorul PNL de Suceava, Daniel Cadariu, face un apel către primarii localităților aflate la un pas de faliment din cauza programului ”utilități și mediu” să fie prezenți la Parlament în ziua când se va da votul final în Camera Deputaților, pe un proiect de lege pe care l-a inițiat pentru a rezolva problema. ”Mă adresez celor 56 de primari de municipii, orașe și comune, localități aflate în pericol de faliment din cauza creditului pentru finanțarea Programului Utilități și Mediu la standarde europene, componenta gaz metan: municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, orașele Broșteni, Cajvana, Dolhasca, Liteni, Milișăuți, Solca, Vicovu de Sus, comunele Adâncata, Arbore, Baia, Bogdănești, Boroaia, Bosanci, Botoșana, Bunești, Cacica, Ciprian Porumbescu, Cornu Luncii, Dărmănești, Dolhești, Dornești, Drăgoiești, Drăgușeni, Dumbrăveni, Forăști, Fundu Moldovei, Grănicești, Horodniceni, Iacobeni, Ipotești, Marginea, Mălini, Mănăstirea Humorului, Mitocu Dragomirei, Moara, Moldovița, Păltinoasa, Pătrăuți, Pârteștii de Jos, Pojorâta, Poiana Stampei, Preutești, Rădășeni, Râșca, Sadova, Siminicea, Sucevița, Todirești, Udești, Vadu Moldovei, Valea Moldovei, Vama, Volovăț și Zvoriștea.
Pentru a salva aceste localități de la faliment, fac un apel la primari să fie prezenți la Parlament în ziua când se va da votul final, în Camera Deputaților, pe un proiect de lege pe care l-am inițiat pentru a rezolva problema”, a declarat Cadariu. El a subliniat că aceasta ar putea fi ultima șansă de a salva jumătate din localitățile județului Suceava.

”Soluțiile reprezentanților puterii țin de „cascadori rasului”

”Proiectul a fost respins la Senat de coaliția PSD-ALDE și va urma votul în Camera Deputaților. PSD și ALDE au respins prin vot în plenul Senatului acest proiect de lege argumentând că au identificat alte căi de rezolvare a acestei probleme”, a spus parlamentarul liberal. El consideră că soluțiile reprezentanților puterii, exprimate prin vocea ministrului de finanțe în dezbaterile din Comisia de buget-finanțe a Senatului României, țin de „cascadori rasului”. ”Fie înlesnirea pentru cele 56 de primarii de a accesa un credit cu o dobândă mai mică, eventual de la Trezoreria Statului, pentru a achita creditul inițial, sau emiterea unei Ordonanțe de Urgență prin care aceste localități să poată achita ratele și dobânzile din excedentul bugetar de la sfârșit de an fiscal”, a arătat senatorul PNL de Suceava. El a subliniat că niciuna din variante nu rezolvă problema. ”În primul caz propunerea este chiar total neserioasă. A doua, nu ține cont de 2 aspecte: ratele și dobânzile trebuie plătite în 2 tranșe, în lunile martie și septembrie, iar la sfârșit de an nu toate primăriile pot avea un excedent financiar care să acopere sumele. Cel mai important lucru, pe care se fac a nu-l înțelege cei de la guvernare, este că Statul Român a luat acum 8 ani de la administrațiile locale din județul Suceava 101 km de conducte de gaz de înaltă presiune, pe care refuză să le achite. Iar dacă nu face acest lucru, măcar să preia de aici încolo obligațiile de a achita ratele și dobânzile rămase”, a spus Cadariu.

”Dacă proiectul ar deveni lege, coșmarul celor 56 de localități de pe componenta gaz metan ar lua sfârșit”

El a amintit că la sfârșitul anului 2017 a depus in Parlament un proiect de lege intitulat: “Lege privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanția statului, prin Ministerul Finanțelor Publice, de către Consiliul Județean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unități administrativ-teritoriale din județul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanțarea Programului „Utilități şi mediu la standarde europene în județul Suceava”. ”Această inițiativă a fost asumată, prin semnătură, de către toți parlamentarii suceveni, indiferent de culoarea politică, PNL, PSD, ALDE, minorități, cu o singura excepție, domnul deputat Cătălin Nechifor. Dacă proiectul ar deveni lege, coșmarul celor 56 de localități de pe componenta gaz metan din cadrul Programului “Utilități și mediu la standarde europene” ar lua sfârșit”, a conchis Daniel Cadariu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava