MOPAN Suceava

“În ultimii ani ne-am confruntat cu un adevărat fenomen în ceea ce privește interferenţele provocate de telefoanele fixe wireless fără marcaj CE de tip DECT 6.0 care afectează funcționarea serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobilă. Aceste telefoane de tip DECT 6.0 sunt setate să funcționeze în benzi de frecvență care nu corespund cu alocarea spectrului de frecvență de la nivelul Uniunii Europene. Dacă în anul 2016, de exemplu, am identificat în jur de 150 de astfel de telefoane fixe wireless, numărul acestora s-a triplat în 2017, iar în acest an a ajuns la aproape 700. Dorim să atragem atenția asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală și rugăm consumatorii să achiziționeze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autorității.

Campania de monitorizare

În perioada aprilie – octombrie 2018, ANCOM a derulat o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente. În cadrul campaniei, care s-a derulat la nivelul întregii țări prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității, au fost detectate și scoase din uz aproape 700 de telefoane wireless de tip DECT 6.0.

În Direcția Regională București, care coordonează și județele Argeș, Brașov, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Olt, Prahova, Teleorman, Tulcea și Vâlcea, au fost detectate și scoase din uz 344 de echipamente neconforme, iar în cadrul Direcției Regionale Cluj (județele Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Sibiu) 158 de astfel de echipamente.

În Direcția Regională Timiș, care coordonează județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți și Timiș, și în Direcția Regională Iași, care monitorizează județele Bacău, Botoșani, Brăila, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, au fost identificate și scoase din folosință câte 91 de telefoane wireless de tip DECT 6.0.

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE

Telefoanele fixe de tip DECT 6.0 fără marcaj CE provin în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii, Canada sau state din Asia și sunt destinate utilizării în aceste țări. Telefoanele fixe fără fir de tip DECT 6.0 funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe care perturbă funcționarea serviciilor de telefonie mobilă. Astfel, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, telefoanele fără marcaj CE au fost introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau au ajuns în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Acestea erau folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

În cazuri extreme, interferențele cauzate de aceste tipuri de telefoane pot afecta apelarea numărului de urgență 112.

De reținut

Utilizatorii care dețin telefoane fixe wireless de tip DECT trebuie să verifice existența marcajului CE pe aparat, iar în cazul în care acesta nu există, aparatul trebuie scos din funcțiune (atât terminalul portabil cu acumulatori/baterii, cât și stația de bază a acestuia care poate fi cu acumulatori/baterii sau poate fi conectată la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică).

Telefoanele DECT 6.0 fără marcaj CE pot produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice în momentul în care sunt conectate la sursa de energie.

Sancțiuni aplicabile

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească sunt încălcate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio, fapta fiind sancționată cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava