MOPAN Suceava
Galerie foto78 poze în acest set

Aproape 90 de meşteri populari din întreaga ţară participă la ediţia de anul acesta a Târgului Meşterilor Populari care are loc în ininta Muzeului Satului Bucovinean din apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei. Târgul mai poate fi vizitat şi astăzi, duminică, 3 august. Pentru ziua de astăzi este programat un spectacol susţinut de Maria Ciobanu, care va începe de la ora 18:00.

Şi la ediţia de anul acesta a Târgului Meşterilor Populari sucevenii pot să cumpere obiecte de ceramică, articole tradiţionale de îmbrăcăminte, icoane, dar şi jucării din lemn, obiecte confecţionate din os, cazane din cupru, sau îmbrăcăminte din blană.

În cursul zilei de sâmbătă, standurile meşteşugarilor au fost vizitate şi de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, şi de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

După ce a văzut produsele expuse din meşterii populari, Cătălin Nechifor a a apreciat numărul mare de participanţi din acest an. „Sunt mulţi meşteri veniţi din toată ţara şi sunt multe produse. Sper ca sucevenii să vină şi să guste din acest farmec, pentru că pe lângă meşterii populari sunt şi foarte multe elemente artistice, Fanfara 10 prăjini sau spectacolul soamnei Maria Ciobanu, dar alte surprize pentru suceveni.

Este a 19- ediţie şi sper ca anul viitor să fie o ediţie mai rotundă, mai frumoasă şi mai amplă. Cu meşterii ne vedem foarte des pentru că o parte din ei au fost şi la târgul organizat de Consiliul Judeţean la Constanţa, şi la Gura Humorului, şi la Câmpulung Moldovenesc, şi de Paşte în centrul Sucevei. Şi iată că acum în plin august, această reuniune care este deja tradiţională, cu caracter naţional, ne-a dat prilejul să ne întâlnim cu meşterii populari şi aici la Suceava la Muzeul Satului Bucovinean”, a spus Cătălin Nechifor.

La rândul său, directorul Muzeului Bucovinei a apreciat că ediţia de anul acesta este una mult mai bună decât cea de anul trecut, în special din punctul de vedere al numărului de participaţi. Emil Ursu a amintit că Târgul Meşterilor Populari este primul eveniment pe care Muzeul Bucovinei şi Consiliul Judeţean în organizează în luna august, urmând Festivalul de Artă Medievală şi Bucovina Rock Castle.

„De ani buni, Muzeul Bucovinei încearcă să ocupe luna august cu evenimente culturale. Eu îmi păstrez credinţa că Suceava, astăzi tranzit pentru turişti, poate deveni o destinaţie turistică bazată pe turismul de eveniment. Muzeul Bucovinei nu poate ocupa un an, nefiind posibil şi din punct de vedere financiar, şi logistic mai ales, stând din ce în ce mai rău cu personalul. O parte a lui se pensionează, iar alţii din păcate nu mai sunt printre noi. Şi din păcate este foarte dificil de înlocuit personalul, mai ales că şi vremurile sunt cum sunt.

Revenind, anul acesta este o ediţie mult mai bună decât anul trecut. Sunt prezenţe noi, şi aş exemplifica produsele din blană, piesele din os şi jucăriile din lemn, elemente ce nu au mai fost la târgul din Suceava”, a declarat Emil Ursu.

Nu în ultimul rând, prefectul Florin Sinescu a spus că din punctul său de vedere tradiţiile, meşteşugurile şi obiceiurile româneşti trebuie să fie popularizate în mod constant în faţa publicului. „Este o locaţie minunată care trebuie conservată şi dezvoltată. Pentru că exact aici avem ceea ce ne reprezintă pe noi. Ne amintim de bunici, de ceea ce avem la ţară, lucruri pe care cei de la oraş, sau cel puţin copiii noştri le-au uitat. Cred că este important ca aceste muzee să existe în continuare, iar aceste târguri să fie aduse permanent în faţa publicului pentru că sunt elemente care ne reprezintă şi ne dau puterea de a merge mai departe. Şi aici mă refer la ceea ce înseamnă meşteşuguri, portul popular, la dansuri şi cântece. Sunt elementele care ne definesc pe noi ca popor şi de care avem nevoie pentru noi şi pentru tineri, pentru că „Unitate în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, trebuie să cuprinde şi aceste elemente tradiţionale româneşti”, a declarat Florin Sinescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava