MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a declarat că noua reformă pentru o „Românie educată”, proiectul naţional propus de preşedintele României Klaus Iohannis, ar trebui să înceapă cu reintroducerea caligrafiei în şcoala primară. Sanda-Maria Ardeleanu a precizat că prima etapă a proiectul „România educată”, care se va desfăşura anul acesta şi în 2017, va consta în organizarea de dezbateri la care întreaga societate este invitată să participe pentru construirea unei viziuni pe termen lung privind sistemul național de educație și cercetare. Ardeleanu a apreciat că este pentru prima dată când se va organiza o adevărată dezbatere publică, la care poate participa întreaga societate, în condiţiile în care până în prezent astfel de dezbateri au avut loc doar în diverse comisii restrânse.
Ardeleanu a amintit şi faptul că Legea Educației Naționale nr.1/2011 a fost boicotată sistematic, multe dintre prevederile ei fiind neaplicate, ignorate sau distruse. „De asemenea, majoritatea metodologiilor necesare nu au fost aproape niciodată elaborate, spiritul ei a fost atacat și înfrânt, în cele din urmă, prin amendamente și ordonanțe de Guvern, unele <de urgență> doar din perspectiva intereselor obscure, într-o lipsă totală de transparență, pe principiul <ce să mai dezbatem, că și asa produce efecte>”, a spus Ardeleanu. Ea a amintit că a susţinut în permanenţă calea europeană a învățământului românesc, a aderat la cauza marilor reforme, şi a susținut, din interior, modernizarea școlilor și a universităților din România. Deputatul PNL de Suceava a amintit că şi în calitate de membru al Parlamentului s-a implicat direct în construirea unei legi pentru toate aceste demersuri, acestea fiind azi încă în vigoare, însă cu doar jumătate din articolele inițiale.
„Am opus rezistență schimbărilor legislative care mi se păreau neconforme, am militat pentru depolitizarea școlii, pentru reducerea birocrației, pentru stabilitate, am crezut că o lege trebuie să reziste măcar 10 ani în condițiile unui sistem, ca cel de învățământ, într-o țară a cărei dinamică a schimbărilor rămâne foarte ridicată după aderarea la UE. Şi îmi dau seama, astăzi mai bine ca altădată, că învățământul și educația ca sistem au eșuat în România, iar <rezultatele> acestui eșec se văd la nivelul evaluărilor pe toate palierele sociale”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a mai spus că atât ca educator, cât şi ca legiuitor, îşi realizează faptul că acest nou proiect „România educată”, reprezintă un moment nou, „T 0”, care nu mai poate fi ratat, iar soluţia unei dezbateri naţionale este soluţia salvatoare pentru educaţie.
Făcând referire la propunerea sa de introducere a caligrafiei în şcoala primară, Sanda-Maria Ardeleanu a amintit de un citat al scriitorului Umberto Eco, şi anume „arta scrisului de mână ne stimulează controlul asupra mâinii, ne ajută să ne coordonăm privirea cu mișcarea degetelor. Scrisul de mână exprimă sufletul nostru, stilul sau personalitatea. Neîndoielnic, copiii din ziua de azi nu vor renunța la noile descoperiri tehnologice. Dar, trebuie să ținem cont că întotdeauna umanitatea a știut să își redescopere adevăratele plăceri estetice sau sportive pe care civilizația le-a eliminat ca fiind nenecesare. Dacă nu ar exista, școlile de caligrafie ar trebui inventate”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava