Concert pascal
MOPAN Suceava

Universitara Sanda-Maria Ardeleanu, deputat PDL de Suceava, se declară indignată de faptul că arhitectura foaierului Casei de Cultură din centrul municipiului reşedinţă de judeţ a fost distrusă, iar spaţiul respectiv a fost transformat într-un bar „preţios şi snob”. Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că din punctul său de vedere situația actuală a Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, atât la nivelul infrastructurii sale, cât și al conținutului activităților găzduite de ea, este o rană deschisă a orașului. Ea consdieră că opera arhitecturală a unuia dintre reprezentanții modernismului în arhitectură, arhitectul Nicolae Porumbescu, trebuie, fără îndoială, să intre în patrimoniul național. Deputatul sucevean a mai explicat că această clădire se înscrie în galeria simbolurilor culturale de inspirație populară, proiectate și construite sub supravegherea lui Nicolae Porumbescu și a soției sale, Maria Porumbescu, în anii ’70, în câteva orașe din țară printre care și Suceava.

De asemenea, Sanda-Maria Ardeleanu a subliniat că fără mijloace de autosusținere și întreținere, Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava a devenit ținta unui atentat cultural neprevăzut și greu de imaginat, „desfășurat aparent <cu acte în regulă>, de întreprinzători pragmatici dar care nu au nimic, probabil, cu trecutul acestui oraș, cu simbolurile sale, cu nevoia de a cultiva autenticul și de a nu distruge operele înaintașilor”.

“Ca sucevean care a copilărit în Suceava în care Nicolae Porumbescu a executat trei clădiri reprezentative, Casa de oaspeți, Casa de Cultură a Sindicatelor și o vilă proprietate personală, îmi exprim indignarea față de distrugerea arhitecturii foaierului Casei de Cultură și transformarea lui într-un bar, prețios și snob denumit Padrino Lounge. Şi mă întreb și acum unde a dispărut piața de marmură care făcea parte din complexul arhitectonic al Casei de Cultură din Suceava, declarat monument arhitectonic la nivel național”, a declarat deputatul PDL de Suceava. Pe de altă parte, ea a ţinut să precizeze că împreună cu familia sa şi un grup de prieteni din țară s-a numărat printre spectatorii „Concertul Vienez” care a avut loc în sala mare a Casei de cultură în data de 28 decembrie 2013, subliniind că acesta a fost unul dintre momentele cele mai penibile pe care le-a trăit în calitate de sucevean, dar și de deputat. „A trebuit să le explic oaspeților mei cum se poate ca într-o sală de spectacol, înghețată conform tradiției, să pătrundă fumul și zgomotul dintr-un bar ai cărui consumatori nu aveau nimic cu spectacolul din sală”, a spus Ardeleanu. El a atras atenţia că această „profanare” trebuie oprită, şi că că rigipsul existent trebuie de urgență dat jos din foaierul Casei de Cultură, iar spaţiul trebuie readus la forma inițială. „Coloanele romane, candelabrele de prost gust și draperiile de budoir nu au ce cauta în Casa lui Nicolae și a Mariei Porumbescu. Iar ca deputat de Suceava, nu vreau ca mandatul meu să fie legat de distrugerea acestei clădiri și mă angajez să depun toate eforturile pentru salvarea ei. Fac un apel către toți parlamentarii suceveni în vederea solidarizării noastre pe acest subiect dureros. Sunt convinsă că societatea civilă și opinia publică pot să joace un rol hotărâtor în această situație extrem de gravă”, a mai spus Ardeleanu.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava