Concert pascal
MOPAN Suceava

În data de 19 iunie a.c. europarlamentarul Petru Luhan va organiza la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, conferința privind Reglementarea statutului artiștilor in Uniunea Europeana. Principalele teme ale dezbaterii vor fi Crearea unui sistem de pensii pentru artiști” şi Gestionarea colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe ale artiștilor”. Ambele teme sunt in prezent pe agenda instituțiilor europene iar intervențiile artiștilor romani vor contribui la elaborarea unei legislații echilibrate care să tină cont de interesul celor vizați, respectiv artiștii.

România va fi reprezentată de artiști cu notorietate ce doresc să se implice în schimbarea legislației europene care se va aplica implicit și în România. Printre aceștia se numără: Sofia Vicoveanca, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Smiley, Connect-R, Andreea Banica, Toni Grecu, Gheorghe Turda, Dinu Iancu Salajanu, Laurentiu Duta, Tibi Scobiola, etc.

De partea cealaltă a mesei de discuții se vor afla reprezentați ai Comisiei Europene, europarlamentari, reprezentanți ai mai multor uniuni de artiști din Europa, juriști specializați în drepturi de proprietate intelectuală.

In prezent, Comisia Europeană este foarte preocupată de găsirea de soluții la problemele cu care se confruntă meseriile ce implică un grad ridicat de mobilitate, cum ar fi cea a artiștilor.

Astfel, Comisia a înființat un Grup de Lucru dedicat acestei teme. Se analizează în prezent toate problemele specifice cu care se confruntă artiștii. Concluziile acestui grup de lucru specializat vor fi publicate la sfârșitul acestui an, după care va urma o dezbatere publică.

La stadiul actual orice informare și orientare cu privire la provocările cu care se confruntă artiștii în domeniul securității sociale constituie o mare contribuție pentru acest grup operativ. Tocmai de aceea, conferința din iunie, de la Bruxelles, vine la momentul oportun, oferind Comisiei Europene o informare obiectivă, „de la sursă”.
Artiștii romani si-au stabilit deja obiectivele vizitei la Bruxelles:

Sofia Vicoveanca: “Sunt foarte nemulțumită, ca si colegii mei cred, din cauza pensiei, pentru că la noi nu există un sistem bine stabilit. Mă deranjează faptul că suntem desconsiderați si nu se iau măsuri. Avem istorie, tradiții superbe, oameni care muncesc, avem o tară bogată. Si noi facem parte din Uniunea Europeană, ne consideram toți frați, suntem artiști, avem aceleași trăiri. E nedrept pentru ca ne ținem de frați, dar nu suntem, noi suntem sora cea săracă si bună de muncă!”

 

Gheorghe Turda știe si el ce subiecte va propune pentru dezbatere. Printre acestea se numără:Alinierea pensiilor artiștilor romani cu cele ale artiștilor din Comunitatea Europeana.Remunerarea activităților artistice prin contracte ferme. Repunerea ansamblurilor artistice profesioniste in valoare. Pana nu demult, câteva mari ansambluri ale tarii făceau furori pe marile scene ale lumii dar in ultimii ani au fost neglijate sau chiar date uitării. Ca atare, dorim revitalizarea si repunerea lor in valoare, după exemplul marilor ansambluri din Rusia (Moiseev), Moldova (ansamblul Joc), Mexic, Cuba, Brazilia, Serbia, etc.”

 

Connect-R: “In Romania nu exista un sistem transparent de repartizare a drepturilor UCMR si din generația noastră de artiști, sunt prea putini membri in comisia UCMR. De asemenea știm ca imaginea vinde in proporție de 60-70%, dar după o vârsta trupul nu mai poate vinde si atunci trebuie stabilite de pe acum detaliile care țin de pensiile artiștilor. O alta problema este faptul ca nu exista un front comun al artiștilor, dar asta este o problema de ordin intern.”

Laurentiu Duta: “Avem oportunitatea sa ne exprimam doleanțele, dar totodată sa invatam din experiența si practica tarilor noastre vecine. Ne dorim o întrepătrundere de idei valoroase, in așa fel incat toate generațiile de interpreți si autori sa fie protejate in prezent dar si pe viitor. Avem nevoie de masuri eficiente la nivel european si in Romania cu privire la acest aspect.”

Andreea Banică: ”Este momentul ca si artiștii din Romania sa isi cunoască drepturile. Îmi doresc alinierea drepturilor artiștilor romani cu drepturile artiștilor din Uniunea Europeana.”

Tibi Scobiola: ”Încă de la participarea mea la „Vocea României” am încercat să fac cunoscută situația părinților mei, cântăreți o viață întreagă, care nu beneficiază de pensie de la stat. In aceeași situație mă aflu şi eu si sunt de părere ca artiștii romani nu sunt deloc respectați în acest sens. Am avut onoarea să fiu invitat la Bruxelles de către domnul Petru Luhan, membru în Parlamentul European, şi am cunoscut acolo oameni minunați cărora le pasă de ceea ce se întâmplă acasă şi care au fost foarte receptivi la acest subiect. Domnul Luhan şi staff-ul acestuia au demarat o serie de propuneri în acest sens la nivel european şi pe 19 iunie, la Bruxelles, se va tine o conferință care va avea ca subiect viitorul şi drepturile artiștilor romani atât în țară, cat şi în Uniunea Europeană! Sunt mândru ca voi fi prezent la această dezbatere alături de persoane foarte importante din Parlamentul European şi alături de artiști romani consacrați, nume grele pe plan național şi internațional.”

Artiştii români merg în Parlamentul European, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava